Wat is flexwerk?

Wat is flexwerk?

Onlangs meldde nu.nl een grote toename van flexwerkers in Nederland: met 34 procent van de Nederlandse arbeidskrachten die nu als flexwerkers werkzaam zijn, spreekt het UWV van een ware 'tendens.'

Flexwerkers hebben meer kans hun baan te verliezen, maar bedrijven hebben flexwerkers juist extra hard nodig. Lees hier meer over flexwerk.

Wat is flexwerk?

Flexwerk bestaat er in allerlei vormen, maar het draait uiteindelijk om de flexibele vorm van het contract, welke zowel de werkgever als de werknemer meer flexibiliteit geeft. Hoe? De flexwerker is bijvoorbeeld werkzaam als uitzendkracht, oproepkracht, vakantiekracht of wordt bemiddeld via detachering.

Flexwet

Flexwerkers hebben geen vast arbeidscontract of vaste werkplek, maar al het flexwerk wat zij verrichten valt wel onder de 'Wet Flexibiliteit en zekerheid', deze flexwet is sinds 1998 in Nederland van toepassing. Deze wet zorgt dat flexwerkers wettelijke bescherming hebben tegen misbruik. Ook is er een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor uitzendarbeid afgesloten.

Meer lezen over flexwet?
Leer hier het volledige document van de Flexwet.

Verschillen en overeenkomsten Flexwerk en ZZP

Flexwerkers en ZZP'rs hebben een aantal dingen gemeen. Ze zijn beide niet zeker van het werk wat ze krijgen. Daarnaast wisselen ze beide vaak van opdrachtgever.
Het verschil tussen flexwerkers en zzp'rs zit in het type dienstverband.

Waar de flexwerker met flexibele contracten werkt, biedt de ZZP'r zijn/haar diensten aan als zelfstandige. De ZZP'r moet zelf voor zijn/haar pensioen zorgen en zelf zijn klanten werven. Tevens moet de ZZP'r er voor zorgen dat hij meerdere opdrachtgevers per jaar heeft. Dit kan hij afdekken door een zogenaamde VAR.

Vind op onderwerp