Verander van baan, onderzoek loont
Iedereen is op zoek naar een nieuwe baan, alleen de meeste mensen weten het niet. Een nieuwe uitdaging, andere verantwoordelijkheden of een goede opleiding zijn veelal verleidelijke redenen om te kiezen voor een sollicitatie. Maar is het gras niet altijd groener bij de buren? Doe eerst gedegen onderzoek voordat je een overhaaste beslissing neemt.
Waarom veranderen mensen van baan?1 Je carrière zit op slot. Je doorgroeimogelijkheden hebben het plafond bereikt. Na jaren van ontwikkeling en uitdagende projecten lijkt alsof alles hetzelfde is.
2 Ontwikkeling. Je persoonlijke ontwikkeling kan wel een impuls gebruiken. De geboden opleiding bij ‘die nieuwe functie’ ziet er aantrekkelijk uit en past precies in het beeld waar je naar toe wilt.
3 Ontevreden. Je kan het niet goed vinden met je collega’s en/of je direct leidinggevende. Je werkvreugde is niet meer wat het geweest is en eigenlijk ben je liever vandaag dan morgen weg.
4 Geld. Heel simpel je wilt meer verdienen. Vaak is dit een tweede motivatie die afhankelijk is van de beoogde functie.
5 Carrièreswitch. Je bent er achter gekomen dat je gekozen carrièrekoers wat bijsturing behoeft. Een geheel andere baan in een andere branche lijkt de oplossing.
passief naar actiefHet besef dat je wat moet veranderen dringt langzaam door. Vaak kom je tot dit inzicht doordat je een interessante functie voorbij ziet komen. Puur uit nieuwsgierigheid begin je de functieomschrijving te lezen en wordt je enthousiast. In plaats van een passief werkzoekende wordt je een actief werkzoekende.
eerst onderzoek daarna beslissenNa het eerste enthousiasme zal snel het realisme doordringen. Hoe komt het dat je niet meer tevreden bent over je huidige werk? Wat nu als je nieuwe baan toch niet zo ideaal blijkt te zijn? Blind voor je nieuwe job gaan of toch iets meer zekerheid inbouwen? Het is tijd voor onderzoek.
Voor een goede beslissing kan en moet je je goed oriënteren. Niet alleen om zelf een duidelijk beeld van je toekomstige werkgever te hebben. Maar ook om de vragen van een recruiter goed te kunnen beantwoorden. Je van te voren opgedane kennis is voor veel recruiters een uiterst belangrijk onderdeel in het sollicitatiegesprek. Wees voorbereid.
vijf mogelijkheden om je beter voor te bereiden op je toekomstige werkgeverAls voorbeeld nemen we aan dat je wilt gaan werken bij ‘De Werkstudent’, een volstrekt willekeurig uitzendbureau. ;-)
1 social-media. Zoek ‘De Werkstudent’ op binnen alle social-media netwerken. Kijk op linkedin, op facebook, op twitter en op google plus hoe het bedrijf zich presenteert.
2 Collega’s. Controleer vervolgens via linkedin met welke collega’s je op de kamer komt te zitten. Zoek deze mensen op via dezelfde sociale netwerken om te kijken wat voor interesses ze hebben.
3 Nieuws. Doe via de bekende zoekmachines een zoekopdracht op de naam van het bedrijf en vervolgens op branche waarin ze zitten. Bekijk het nieuws, zijn er ontwikkelingen die bepalend zijn voor de branche? Lees alles en weet alles.
4 De bedrijfswebsite. Bezoek deze website om een indruk te krijgen van het bedrijf. Bekijk ook de websites van concurrenten om te kijken wat het bedrijf beter / slechter doet in haar branche.
5 Buzz. Over elk bedrijf wordt gepraat. Sommige websites als 360inc en glassdoor.com hebben zich gespecialiseerd in het verzamelen van reviews over bedrijven. Neem niet elke reactie serieus maar als 99 van de 100 reviews negatief zijn kan je je gesprekspartner (de recruiter) hier natuurlijk wel mee confronteren.
Al met al moet je nu een compleet beeld hebben van je potentiële werkgever, de sfeer van het bedrijf en je toekomstige collega’s. Als dit positief uitvalt en de functie je eerder geconstateerde probleem oplost lijkt het er op alsof je een goede stap in je carriere maakt. Nu nog door de sollicitatieprocedure heen komen.
Vind op onderwerp