Studentenrecept: Eenvoudige Pompoensoep
Een pompoen zit niet alleen bomvol vitaminen, hij smaakt ook nog eens heerlijk als hoofdingrediënt voor soep.
Daarnaast wordt een pompoen ook als decoratie gebruikt tijdens Halloween op 31 oktober. De pompoen wordt uitgehold, gekerfd en gebruikt als lantaarn met waxinelichtje. Organiseer je ook een Halloween feest? Scoor punten met dit recept tijdens een dinertje.
Pompoenweetjes
Een pompoen is eigenlijk een hele gekke groente op het eerste gezicht. Toch worden pompoenen al geteeld en gegeten sinds 9000 jaar voor Christus. Ook in Nederland kennen we pompoenen in alle soorten en maten, de courgette behoort zelfs ook tot de pompoensoorten! Nog een groot voordeel naast de heerlijke zoete smaak: door de aanwezigheid van bètacaroteen zijn pompoenen goed voor de ogen en de huid én kunnen ze preventief optreden tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen! De pompoen is op zijn best in de herfst en rond het begin van de winter. De reuzenpompoen kan een gewicht van zo’n 250 kilo bereiken. Dat je dat even weet.
Belangrijk bij de winterpompoen is de steel: die moet intact zijn, anders gaat de pompoen heel snel rotten. Veel soorten pompoenen kun je (mits deze steel intact is) zo’n 2 tot 6 maanden bewaren bij een temperatuur van 10 tot 15°C
Op naar het recept!
Studentenrecept pompoensoepJe hebt nodig:
600 gr pompoen in blokjes gesneden
20 gr boter
1 ui
1 liter groentebouillon
zout en peper naar smaak
peterselie
zure room
Bereiding:
Snijd de ui in fijne stukjes. Verhit in een pan een klontje boter. Voeg de ui toe en bak zachtjes totdat deze glazig wordt. Voeg daarna 500 gram pompein toe en stoof het gaar. Prik tussendoor met je vork om te testen hoe zacht de pompoen is. Als de pompoen gaar is, pureer deze dan in een blender of keukenmachine. Voeg de pompoen dan toe aan de groentebouillon in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Breng op smaak met peper en zout. Laat de soep op zacht vuur staan. Rasp de resterende 100 g pompoen grof en garneer de soep met deze stukjes.
Heerlijk met een stukje grof volkorenbrood en een eetlepel zure room ter garnering!
Vind op onderwerp