Referenties; hoe krijg je of geef je ze?
Het schrijven van referenties en testimonials voor sollicitaties en cv’s is niet alleen voorbehouden aan werkgevers. In feite kan iedereen voor elkaar een referentie schrijven. Maar het beste is natuurlijk een referentie te geven of te krijgen voor/van iemand die je in een werkrelatie kent.
Testimonials of referenties zijn een manier om waardering te geven voor iemands werk en kwaliteiten. Wanneer je een referentie krijgt, verbetert en vergroot je vaak je netwerk. Referenties kunnen een manier zijn voor een werkgever om te controleren hoe je je werk hebt gedaan, maar als je ze je op je linkedin profiel of andere social networks naar buiten brengt (vaak heten dit testimonials) dan versterk je zelf je online identiteit en positieve imago.
Referenties kunnen net die extra stimulans zijn voor een werkgever om je aan te nemen. Zorg dat online je referenties zichtbaar zijn en in je CV op aanvraag beschikbaar zijn. Vraag om referenties van mensen die je goed kennen in de werksfeer en waarvan je weet dat ze tevreden over je zijn.
Wanneer en hoe worden referenties gegeven?
- Als je de persoon in een werkgerelateerde sfeer kent, bijvoorbeeld als werkgever, docent, collega of studiegroep/projectgenoot, iemand waarmee je een eigen bedrijf hebt opgestart
- Bij voorkeur alleen als je dit gevraagd wordt of als je dit eerst hebt overlegd hebt met de persoon waarover je een referentie schrijft. Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen.
- Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl.
- Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer. Gebruik een referentie niet om je frustraties op deze persoon te botvieren.
opbouw referentiebrief
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent. Gebruik daarbij weloverwogen beschrijvingen van de karakteristieken en noem concrete (situatie, taak, actie, resultaat) voorbeelden bij uitmuntende prestaties. Je hoeft echter niet te overdrijven!
Een heel goed voorbeeld is om te noemen hoe de persoon je ergens bij geholpen heeft of gezorgd heeft voor een goed resultaat. Probeer een gebalanceerd beeld te vormen van de persoon, je mag dus best een klein kritiekpuntje noemen maar laat dit de referentie absoluut niet overheersen en noem iets waar de persoon aan kan werken.
referentie afsluiten
Sluit de referentie af door te schrijven over hoe de kandidaat een toegevoegde waarde kan zijn voor dat betreffende bedrijf waar hij/zij solliciteert of voor een bedrijf in het algemeen. Geef je gegevens waarop de werkgever je kan bereiken als deze vragen heeft over de persoon waarover de referentie gaat. Dit komt betrouwbaar over zodat de werkgever referenties kan nalopen.
voorbeeld referentiebrief
Hier in het kort hoe een referentiebrief er uit kan zien:
Geachte lezer dezes,
Hiermee verklaren wij, dat Goede Uitzendkracht van 01-01-2012 tot 01-01-2013 bij ons in dienst is geweest in de functie van Administratief Medewerker voor 20 uur per week.
Dhr G Uitzendkracht heeft zijn werkzaamheden naar onze volle tevredenheid verricht en was een zeer gewaardeerd collega.
Wij danken Goede Uitzendkracht voor zijn inzet en wensen hem veel succes in zijn verdere carriëre.
Met vriendelijk groet,
Personeel Functionaris
tweede voorbeeld referentie / endorsement
Op LinkedIn wordt de mogelijkheid aangeboden om mensen te refereren of te endorsen op bepaalde vaardigheden. Zet die vaardigheden online waarop jij je wilt onderscheiden zodat anderen je daarop kunnen endorsen. Durf daar ook naar te vragen. Een referentie op linkedin kan informeler en korter als bovenstaand voorbeeld. Bijvoorbeeld:
Goede Uitzendkracht is een daadkrachtige collega die met humor en doorzettingsvermogen zijn doelen bereikt. Ik heb altijd met veel plezier met hem samengewerkt.
Vind op onderwerp