Pesten op het werk
Roddelen gebeurt overal. Ook grapjes maken over iemand zou niet altijd even erg moeten zijn. Toch is er een groot verschil tussen ‘leuk pesten’ en écht pesten. En helaas gebeurt dat echte pesten ook nog onder volwassenen, op de werkvloer.
Het begint meestal bij onschuldige dingen: kleine, negatieve roddels. Een grapje uithalen, iemand steeds dezelfde vervelende klusjes op laten knappen. Of steeds dezelfde persoon bewust niet meevragen om te lunchen. Toch kan dit uitgroeien tot echte pesterijen op het werk. Degene die gepest wordt kan zich er erg vervelend onder voelen. En meestal gaat het van kwaad tot erger: niet of juist wel op de pesterijen reageren resulteert in nog ergere pesterijen.
Als je zelf getuige bent van het pesten van een collega, dan doe je er goed aan om er direct wat van te zeggen. Laat de pestkoppen weten dat het niet oké is om je zo tegen je collega’s te gedragen. En laat de gepeste collega weten dat jij niet achter de pesterijen staat.
Word je zelf gepest? Dan zou je het volgende kunnen proberen:
· Geef zelf je grenzen aan: laat aan de pestkoppen weten datje vindt dat ze te ver gaan;
· Zoek een bemiddelaar: iemand die een gesprek kan voeren tussen jou en de pestkoppen. Zorg wel dat dit een objectief iemand is die invloed uit kan oefenen, zoals een vertrouwenspersoon of iemand van HR;
· Gelukkig is werk maar een deel van je dag. Probeer naast je werk zo veel mogelijk afleiding te zoeken;
· Laat de ondernemingsraad weten wat er aan de hand is.
Helpen deze tips niet? Dan kan het een oplossing zijn om een andere baan te zoeken. Leuke collega’s en een goede sfeer zijn belangrijk voor het uitvoeren van je werk en de veerkracht in een organisatie.
Vind op onderwerp