Loonheffingskorting, hoe zit het ook alweer?
Hoera je hebt een baan gevonden!
Het papierwerk volgt en je wilt graag het loonbelastingverklaring formulier ondertekenen.
Maar, hoe zit het ook alweer? Hieronder alles netjes op een rijtje:
Loonheffing Iedereen in Nederland betaalt belasting over zijn verdiende loon. Dit wordt door de overheid gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuw tramspoor of verbeteringen in de zorg. Naast deze loonbelasting, worden ook premies voor volksverzekeringen van je salaris afgetrokken. Deze premies zijn de AOW (Algemene Ouderdomswet) en Wlz (Wet langdurige zorg). Dit betekent natuurlijk dat als je ziek wordt of zonder baan komt te zitten, je recht hebt op een uitkering.
Loonbelasting + premies = loonheffing.
Loonheffingskorting toepassen
De loonheffing wordt dus van je salaris afgetrokken.Je werkgever houdt rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting samen heet dit de loonheffingskorting. Dit zijn twee ‘kortingen’ op de loonheffing, waardoor je minder loonheffing hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Korting betekent dus niet dat er wordt ‘gekort’ op je loon. Maar het geeft een korting (zoals in de uitverkoop) op de loonheffing, dit betekend dus minder heffing op je loon en meer salaris.
Meer dan één werkgever?
Werk je bij meerdere werkgevers tegelijkertijd? Bijvoorbeeld voor een uitzendbureau, ergens in loondienst en/of heb je ook een uitkering? Vraag dan bij 1 werkgever de loonheffingskorting aan en wel op de plek waar je het meeste loon ontvangt. Vraag je je loonheffingskorting per ongeluk op meer plekken aan, dan is de kans groot dat je teveel korting krijgt en achteraf belasting moet terugbetalen. Heb je de loonheffingskorting nergens toegepast? Dan kun je het geld terugvragen bij de Belastingdienst na afloop van het kalenderjaar.
Kortom: Heb je een nieuwe baan of verandert er iets in jouw huidige situatie? Verander dit op het loonbelastingverklaring formulier bij jouw werkgever.
Vind op onderwerp