FAQ Griep op de werkplek
Alle vragen over de Mexicaanse griep vindt u hier. Meer weten over maatregelen bij pandemie? Lees verder.
Hoe wordt het griepvirus overgedragen?Het nieuwe en het gewone griepvirus worden op dezelfde manier overgedragen. Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel en wordt door hoesten, niezen of praten overgedragen. Ook via de handen kan het virus worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand zijn neus afveegt en daarna de deurklink aanraakt of je een hand geeft. U kunt besmet raken als u het virus inademt of als het virus op het slijmvlies van uw neus, mond of ogen komt.
Wie kan het krijgen?We gaan er nu van uit dat mensen die zijn teruggekeerd uit een land dat getroffen is door Mexicaanse griep (zoals Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië of Groot-Brittannië) en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (38 graden Celsius of hoger) en luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid, keelpijn) ontwikkelen, Nieuwe Influenza A (H1N1) kunnen doormaken. Dit geldt ook voor mensen die nauw contact hebben gehad met iemand die de nieuwe griep heeft.
Wat zijn de verschijnselen?Binnen drie tot zeven dagen nadat u het virus binnenkrijgt, kunt u griepverschijnselen krijgen. Tot nu toe lijken deze niet anders of ernstiger dan de gewone griep: koorts en droge hoest, vaak met koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en moeheid. Het hoesten kan lang aanhouden. De andere klachten gaan meestal binnen 7 dagen vanzelf over. Er kan een longontsteking optreden met ernstige ademhalingsproblemen. Bestaande ziekten kunnen door de griep verergeren. Het is mogelijk dat iemand aan de griep overlijdt. Vanaf 1 dag voor tot 6 dagen na begin van de verschijnselen bent u besmettelijk. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ook ziek. Als u besmet bent, kunt u anderen besmetten.
Hoe voorkom je dat je besmet wordt? U kunt het volgende doen om de kans dat je besmet raakt te verkleinen.
Voorkom contact met mensen die griep hebben. Moet u toch bij een grieppatiënt zijn, doe dat dan zo kort mogelijk en was na het bezoek uw handen. Een mond-neusmasker en oogbescherming voorkomen besmetting niet en zijn niet nodig. Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan. Was vaak uw handen met water en zeep. Droog uw handen af met papieren handdoekjes of een keukenrol en gooi het papier meteen daarna in de vuilnisbak. Handen die niet zichtbaar vuil zijn kunt u ook alleen met handalcohol ontsmetten (bijvoorbeeld als u geen water en zeep heeft om uw handen mee te wassen). Bedek uw neus en mond bij hoesten of niezen in een papieren zakdoek. Gebruik een papieren zakdoekje maar één keer en gooi het meteen daarna in een vuilnisbak. Doe hetzelfde als u uw neus snuit. Was daarna uw handen met water en zeep (of wrijf ze in met handalcohol).
Als u geen zakdoekje bij de hand heeft, hoest of nies dan in uw mouw of elleboog. Maak regelmatig schoon. Maak harde oppervlakken en voorwerpen (zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en telefoons) regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakmiddel.
Het heeft géén zin om ‘alvast’ virusremmers in te nemen als uw zelf niet ziek bent, ook niet als u contact hebt (gehad) met een grieppatiënt of als u op vakantie gaat naar een land met ‘griep’.
Kunnen mond-neusmaskers verspreiding van Nieuwe Influenza A (H1N1) voorkomen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gebruik van mond-neusmaskers de verspreiding van Nieuwe Influenza A (H1N1) soms kan voorkomen. Dit geldt alleen als de maskers op de juiste manier gebruikt worden. Verschillende studies laten echter ook zien dat goed gebruik van maskers gedurende een langere periode zelden lukt. Goed gebruik is nodig
voor het voorkomen of beperken van verspreiding van het virus.
Wat moet u doen als u griep krijgt? Er is op dit moment nog geen vaccin beschikbaar tegen Nieuwe Influenza A (H1N1).
Omdat de verspreiding van het griepvirus vooral gaat via praten, hoesten of niezen, kunt u zichzelf beschermen door niet te dicht in de buurt te komen van patiënten met griepachtige verschijnselen. Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen:
- Blijf thuis en bel dezelfde dag de huisartsenpraktijk bij koorts (38 graden Celsius of hoger) en luchtwegklachten (hoesten, kortademigheid, keelpijn) binnen 7 dagen na terugkomst uit een land dat getroffen is door Mexicaanse griep (zoals Mexico, deVerenigde Staten, Canada, Argentinië of Groot-Brittannië). Of bij koorts enluchtwegklachten binnen 7 dagen na nauw contact met iemand die de nieuwe griep heeft.
- Neem binnen 48 uur virusremmers in. Als u griep heeft en de kans groot is dat u besmet bent met het Nieuwe Influenza virus, dan moet u zo snel mogelijk virusremmers innemen. Uiterlijk binnen 48 uur na de eerste griepverschijnselen. Virusremmers krijgt u op recept van een arts. De apotheken hebben deze medicijnen op voorraad. Zorg dat iemand ze voor u ophaalt. Maak de kuur van 5 dagen af. Bel depraktijk als u in de tussentijd meer gaat hoesten of benauwd wordt.
- Als u ziek bent, blijf thuis en zorg dan dat u zo min mogelijk contact hebt met anderemensen. Ga niet naar werk, school of een dokterspraktijk totdat de symptomen volledig verdwenen zijn. Uiteraard kunt u wel naar de grieppoli in het Slotervaartziekenhuis indien u door de huisarts verwezen bent.
- Bedek uw mond en neus met een papieren zakdoek als u moet hoesten of niezen en gooi deze na gebruik direct weg. Doe hetzelfde als u uw neus snuit. Was daarna uw handen met water en zeep (of wrijf ze in met handalcohol). Als u geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies dan in uw mouw of elleboog.
- Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan. Een mondkapje werkt vaak alleen als u deze correct gebruikt. Het is niet gegarandeerd dat u verspreiding hiermee voorkomt.
- Was vaak uw handen met water en zeep. Droog uw handen met papieren handdoekjesof een stuk keukenrol, warme lucht of een handdoekrol, en gooi het papier meteen daarna in de vuilnisbak. Handen die niet zichtbaar vuil zijn kunt u ook alleen methandalcohol ontsmetten (bijvoorbeeld als u geen water en zeep heeft om uw handen mee te wassen). Bedek uw neus en mond bij hoesten of niezen.
Maak regelmatig schoon. Maak harde oppervlakken en voorwerpen (zoals het aanrecht, keukengerei, kranen, deurklinken, trapleuningen en telefoons) regelmatig schoon. Doedit met een normaal schoonmaakmiddel. Wasgoed
kunt u met gewoon waspoeder met 60 graden wassen.
*bron: minvws.nl en rivm.nl
Vind op onderwerp