Daan Koelemeijer & Karlien van der Staak – HartBiet
Daan Koelemeijer & Karlien van der Staak zijn de gezichten achter HartBiet; een zelfstandig café in Amsterdam waar gezondheid, gastvrijheid én duurzaamheid centraal staan.
Beide hadden in het begin geen ervaring in ondernemen. Toch is het ze gelukt om van HartBiet iets moois te maken. Lees mee.
“HartBiet is in 2016 ontstaan in De Nieuwe Yogaschool (DNYS) in de Jordaan in Amsterdam. Een mooi monumentaal pand waar wij beide werkten. Binnen de muren van DNYS zijn wij toen samen een café begonnen die wij de naam HartBiet gaven.
Wij runden het café zelfstandig. Dit gaf ons de mogelijkheid om ons te specialiseren in de beste vegetarische en gezonde maaltijden voor het publiek van DNYS. HartBiet is altijd een openbaar café geweest. Het was voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen die niet voor yoga kwamen.
Sinds het voorjaar van 2020 is HartBiet gestopt in DNYS. Helaas vanwege het coronavirus en de strenge maatregelen voor de horeca. Maar afgelopen december zijn we gestart in SportCity aan de Cornelis Schuyt; een nieuwe locatie met hetzelfde concept maar dan in een nieuw jasje.
Deze locatie van SportCity is een premium sportschool met een veel exclusiever aanbod. Zo hebben ze een sauna en krijgen leden veel persoonlijke aandacht. Daarnaast bieden de verschillende partners in het gebouw een divers en compleet aanbod aan voor een gezonde lifestyle.
Denk aan fysio, yoga maar ook voedingscoaches en personal trainers. Net zoals bij DNYS is ons café in SportCity gelukkig ook weer openbaar en kan iedereen bij ons langskomen.
Van café tot cateringBij HartBiet maken we zowel vegetarische als vegan maaltijden en drankjes met duurzame ingrediënten. Wij denken namelijk dat goede voeding een belangrijke basis is voor een gezond leven. Daarom stellen we al onze gerechten zorgvuldig samen en zijn we transparant over wat erin zit.
Verder gebruiken we elementen uit verschillende bewegingen zoals Ayurveda, macrobiotiek en raw food. Ons basisprincipe is dat de ingrediënten die wij gebruiken de natuur minimaal belasten. Om deze reden kiezen we vaak voor biologische, lokale en seizoensgebonden producten.
Ook doen we aan vegetarische en vegan catering voor bedrijven en (yoga)retraites. Het bieden van persoonlijke service vinden wij erg belangrijk. Zo is Daan de beste gastheer. Hij kent bijna al onze gasten bij de voornaam. Én hij maakt ook nog eens heerlijke koffies.
Karlien staat in de keuken en verzint de lekkerste gerechtjes. We benadrukken het persoonlijke in de belevenis en onze gerechten. Ons personeel is goed geïnformeerd, betrokken en neemt echt te tijd om te luisteren naar tips en (dieet)wensen van onze klanten.
Gastvrij, gezond én duurzaam
Duurzaamheid is, naast gastvrijheid en gezondheid, een belangrijke pijler van HartBiet. We proberen zoveel mogelijk biologisch, lokaal en seizoensgebonden in te kopen. Dit lukt niet altijd. Én daarom zijn we ons altijd bewust van het feit dat het beter kan.
Toch proberen we al om zo min mogelijk voedstel te verspillen. Daarnaast koken we op elektrische kookplaten en gebruiken we biologisch afbreekbaar take-away materialen. Ook hebben we een fietskoerier die onze cateringmaaltijden rondbrengt.
Sinds 2019 geven wij klanten de mogelijkheid om de cateringmaaltijden klimaatneutraal te maken. De maaltijden die op de website staan zijn door Giant Leaps helemaal doorberekend op Co2 uitstoot.
Giant Leaps heeft een tool ontwikkelt die ons inzicht geeft in de klimaatimpact van ons eten. Zo is er gekeken naar herkomst, wijze van bebouwing, transport en het seizoen van ingrediënten. Wij berekenen het energiegebruik van onze keuken en weten zo precies wat de impact van een bestelling is.
Klanten kunnen vervolgens maaltijden compenseren door een klein bedrag extra te betalen. Het gaat vaak maar om een paar euro voor een grote bestelling. Daarnaast hebben we een partnerschap met Trees for All, een NGO die investeert in bomenplantages. De nieuwe geplante bomen halen Co2 uit de lucht en neutraliseren zo de impact.
Vallen en opstaanToen we begonnen met HartBiet hadden we beide wel ervaring met horecawerk, maar niet met ondernemen. Gaandeweg hebben we met vallen en opstaan superveel geleerd. Van personeelscontracten tot belastingtarieven en het geven van feedback aan personeel. Horecawerk is zo divers dat je niet alles in een keer goed kan doen.
Gelukkig hebben we ook een heel leuk en begripvol team die ons altijd steunen. Eigenlijk is de coronacrisis het grootste dieptepunt sinds dat HartBiet ontstaat. Alle inkomsten vielen ineens weg, zowel van het café als van onze catering. De cateringafdeling waren we nog aan het opzetten.
Het is dus heel jammer dat we de nieuwe klanten nu weer kwijt zijn. Dit kost ons veel tijd om dat weer op te bouwen. Tegelijkertijd heeft 2020 ook nieuwe kansen gebracht, zoals de prachtige locatie in SportCity. Nu hadden we alle tijd om dit goed aan te pakken. Het is een cliché; maar waar het ene deurtje dichtgaat opent een andere.
Ons succesZonder ondernemingservaring hebben we samen een heel mooi bedrijf ontwikkeld. Dit is tot nu al ons grootste succes waarbij we nooit de kwaliteit van het eten en de service uit het oog zijn verloren.
Verder zijn we heel trots op de duurzame manier waarop wij werken. De meeste bedrijven kiezen voor de ‘makkelijke’ weg en kopen minder duurzame producten. Duurzaam werken is zeker niet altijd de makkelijkste weg, maar wel de enige volgens ons.
Tip voor startende ondernemers
Als je duurzamer wilt werken, dan raden we je aan om met kleine stapjes te beginnen. Je hoeft niet alles in een keer biologisch in te kopen of al je restproducten te recyclen. Ga op onderzoek uit en kijk wat mogelijk is voor jou. Én communiceer je goede inzet naar je klanten. Dit zullen ze zeker waarderen en zo komen ze eerder naar jou terug.
Dromen & ambitiesOnze missie is om lekker, gezond en vegetarisch eten toegankelijk te maken voor iedereen, waarbij we altijd respectvol omgaan met onze medemens en omgeving. Een droom is daarom om met HartBiet op meer plekken gezond en duurzaam eten aan te bieden.
Zo hebben we bijvoorbeeld nagedacht om van HartBiet een franchise te maken. Ook zouden we het heel leuk vinden om onderdeel te zijn van een groene community. Denk aan een stadslandsbouw project waar we onze eigen groenten en kruiden kunnen verbouwen die we in het café kunnen verkopen. Én waar we met andere ondernemers een duurzame plek creëren.”
hartbiet.nlwww.instagram.com/hartbietcafe/
Vind op onderwerp