Choanou Beau & Shardey Lynn – Taj Amsterdam
Een duurzaam en elegant sieradenmerk is wat de zusjes Choanou Beau & Shardey Lynn hebben opgericht. Zij doen dit vanuit Amsterdam maar in Bali werken ze samen met een vaste werkplaats.
Onder fairtrade omstandigheden worden de Taj-sieraden gemaakt. Choanou Beau vertelt in dit interview meer over hun liefde voor het vak en moeder natuur.
“Zelf heb ik een achtergrond in de ontwikkelingssamenwerking en mijn zusje Shardey Lynn in de genderstudies en journalistiek. Ik was een poos werkzaam in Burundi Oost-Afrika en daar kwam ik tot de conclusie dat ik het hele ontwikkelingshulpstelsel vaak best wel bureaucratisch en aristocratisch vind. Denk aan VN voertuigen, Ray-Ban zonnebrillen en Hugo Boss pakken.
Ik wilde zelf graag een stichting beginnen. Dit heb ik toen samen met Shardey Lynn gedaan. Het product was van secundair belang. We wilden met name vrouwen helpen die verstoten zijn door verkrachtingen of scheidingen en die op straat leven met kinderen.
Al heel snel kwamen we erachter dat het een heel energieslopend proces is om als stichting geld te verdienen. Toen bedachten we om er een commercieel bedrijf van te maken. Ons product was in eerste instantie alleen ringen. We kozen voor ringen als symbool voor trouw aan jezelf zijn voor vrouwenkracht.
Nu is dit met de jaren eigenlijk uitgegroeid tot een uitgebreid sieradenmerk. We kregen namelijk steeds meer schik in het ontwerpen. Naast een damescollectie besloten we ook om een collectie voor heren erbij te doen. Ondertussen hebben we nu ook mannen en vrouwen die voor ons werken.
Elegant & eerlijk Bij Taj Amsterdam ontwerpen we zelf alle sieraden. De sieraden worden zo ontworpen dat ze elegant en uniek zijn, maar ook dat je ze makkelijk kunt dragen. De inspiratie voor de sieraden halen we uit reizen, culturen, religies, de natuur en uit eeuwenoude symboliek.
De schetsen gaan vervolgens naar Bali waar ze gemaakt worden van 100% ethisch gerecycled zilver, ons goud is dat zoveel mogelijk. De smeden vervaardigen alle sieraden veelal met de hand op een vaste werkplaats waar wij mee samen werken.
De Taj-sieraden zijn fairtrade. Zo krijgen de smeden een eerlijke loon, werken ze in een veilige omgeving én binnen normale werkuren. Ook kunnen ze zich ontwikkelen door het volgen van verschillende trainingen en vaardighedenprogramma’s. Met een deel van de omzet steunen we allerlei maatschappelijke projecten op Bali en Afrika.
Liefde voor moeder natuur De focus van duurzaamheid heeft alles te maken met onze liefde voor moeder natuur. Het is voor ons compleet vanzelfsprekend dat je zoveel mogelijk duurzaam doet en dit komt terug in onze productie.
Het zilver wat we gebruiken is gerecycled en afkomstig uit oude vorken en messen, kandelaars of oude sieraden, idem voor het goud. Alles wordt bij Taj Amsterdam gerecycled.
Daarnaast worden de afvalstoffen van het productieproces geminimaliseerd. Alle afvalstoffen worden allemaal officieel weggebracht in kleine containertjes naar een erkend centrum. Hier wordt het verwerkt zonder dat het in de aarde lekt.
Dieptepunten en obstakelsWe hebben allerlei dieptepunten gekend. Vooral omdat we geen achtergrond hebben in de mode of in het ondernemen an sich. Ons allereerste dieptepunt was toen onze atelier in Burundi werd gebombardeerd tijdens een oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Godzijdank was er niemand aanwezig maar dat maakte wel duidelijk dat we in het verkeerde land zaten om dit te doen.
Toen hebben we voor een veiliger land Indonesië gekozen. De keuze viel op Bali als niet islamitische eiland. Het is namelijk lastig om als vrouw serieus te worden genomen in de zakenwereld, helemaal in Islamitische culturen.
Een dieptepunt waar we daarna nog tegen aanliepen was corona. We hebben heel lang geen goud kunnen leveren en nog steeds hebben we maar de helft van het goud online staan, omdat er gewoon heel weinig goed goud voor handen is.
Daarnaast zijn door corona de grondstofprijzen heel erg omhoog gegaan, sommige goud zijn veel duurder geworden om in te kopen. Dieptepunt is verder een groot woord. We hebben natuurlijk wel obstakels gehad zoals bij elke onderneming over hoe je de rollen goed verdeeld, hoe je de marketing zo efficiënt mogelijk inzet.
Successen van Taj AmsterdamOns succes is eigenlijk wat wij tot nu toe al hebben bereikt. Het totale plaatje waar we staan waar we nu staan. Ondertussen hebben we honderden bomen kunnen planten en hebben we tientallen kinderen naar school kunnen sturen.
Daarnaast leven wij allebei van Taj Amsterdam en kunnen we hier ons inkomen uithalen. Ook kunnen we ons personeel betalen. In onze ogen rekenen we dit zeker tot onze grote successen.
Tips voor startende ondernemers Doe veel meer onderzoek ook al denk je dat je dit niet hoeft te doen, want je onderschat altijd je concurrentie. Heel veel mensen doen verder niet zoveel aan SEO en als je ze dan gaat googelen dan vind je ze niet. Zeker een belangrijk punt om mee te nemen.
Een andere tip is om niet zomaar op te geven. Als ondernemer loop je tegen allerlei obstakels aan, maar dit hoort er eenmaal bij. Raak vooral niet in paniek. Als je de juiste hulp inschakelt, dan is alles op te lossen.
Ook is het goed om met andere ondernemers te praten. Ga naar plekken waar je andere ondernemers kan ontmoeten. Je kunt namelijk zo verschrikkelijk veel van elkaar leren.
Dromen & ambitiesOnze droom is om nog in meerdere landen onze Taj-sieraden te verkopen. We verkopen al in een aantal landen maar dit willen we graag uitbreiden en ook het aantal verkooppunten.
Daarnaast dromen we van een nog veel grotere mannen collectie. Verder willen we een tweede atelier opzetten in Afrika. We willen dan eigenlijk tussen 3 landen leven; Nederland, Bali en welk Afrikaans land het dan ook mag worden.
Eigenlijk hebben we nog veel meer dromen maar dit zijn wel onze grootste dromen.”
www.taj.nl/nl/www.instagram.com/tajamsterdam/
Vind op onderwerp