Charlotte Krijger & Tom Vollebregt - ‘YAYA Kombucha’
Het was een grote stap om hun baan op te zeggen en volledig op het nieuwe, eigen bedrijf te richten. Charlotte Krijger en Tom Vollebregt houden echter van avontuur.
Zij draaiden in 2017 al goed genoeg om zich zorgeloos onder te kunnen dompelen in het heerlijk frisse, non-alcoholische drankje ‘YAYA Kombucha’. De Werkstudent gaat in gesprek met Charlotte.
“Het idee Kombucha te maken is ontstaan doordat Tom voor zijn werk naar het buitenland reisde waar Kombucha veel verkocht wordt. Ik kende het niet, maar toen ik het proefde werd ik heel nieuwsgierig. In 2013 ben ik, naast mijn freelance werk als community strateeg, met Tom met een stamcultuur Kombucha in onze keuken gaan experimenten.
Kombucha is een fris-zure drank met als basis thee (cha) en suiker. Wij gebruiken rietsuiker. Hier wordt de zwam aan toegevoegd die zorgt voor fermentatie, de zogeheten SCOBY: Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.
Kwaliteiten, resultaten, plezierIn de periode van het proefdraaien thuis en een deelkeuken bij de Hembrug naar onze eigen brouwerij is er een rolverdeling in onze werkzaamheden ontstaan: Tom is de chef, hij komt het best tot zijn recht in de in de brouwerij en in de keuken om met smaken te experimenteren. We hebben natuurlijk de Original, daarnaast de Ginger, Blue Berry en Citra Hop.
Wat ik het allerleukst vind is mensen enthousiast maken over ons product. Dit kan zijn tijdens het voorbereiden van evenementen, zoals het ‘Amsterdams Coffee Festival’ of mensen nieuwe smaken laten proeven wanneer ik horecabedrijven en winkels af ga.
Er zijn zoveel dingen te doen dat ik elke dag een afweging moet maken wat de hoogste prioriteit heeft. Ik haal ook veel plezier uit behaalde resultaten: sinds kort leveren we voor Albert Heijn To Go: YAYA Kombucha in blikjes. Zo bereiken we makkelijk een grote groep.
DesignMensen reageerden enthousiast op ons idee Kombucha te maken: ‘Ja Ja!’, klinkt het dan. Hieruit is de meer exotische naam ‘Ya Ya’ is geboren, die perfect aansluit bij de betekenis ‘grootmoeder’: de SCOBY zwam is de moedercultuur.
Ik koos een glazen fles en werkte het logo met designers uit. Met een plaatje op mijn iPad en onze drankjes bezocht ik horecagelegenheden met de vraag: ‘Wat vind je er van als ik zoiets op de markt zou brengen, zou je het dan kopen?’ Binnen de kortste keren hadden we 15 horecabedrijven die ‘Ya’ zeiden!
Op zondagen kwam mijn vader helpen bottelen. In de eerste periode hadden we een kleine brouwerij die we met mijn spaargeld hadden opgezet. In 2018 hebben we via Crowdfunding geld bij elkaar gekregen. Vorig jaar (2019) waren we groot genoeg om via de bank machines te kunnen leasen. Zo is het van handmatig bottelen en meditatieve doch tijdrovende ‘labelen’ overgegaan naar machinaal werk.
TegenslagToen de labelmachine, waar we acht maanden op hadden gewacht, kapot uit Italië aankwam, stonden de tranen in m’n ogen. Door alle drukte en het lange wachten kwam deze tegenslag hard aan.
Drie verhuizingen in drie jaar tijd heb ik ook als zwaar ervaren. Van Zaandam via het Westelijk Havengebied naar de Houthavens. In deze setting draaien we nu negen maanden. We hebben onze droom waargemaakt: een fijne werkplek die groot genoeg is waar we rondleidingen en workshops kunnen geven.
Tip voor ondernemersPlan en organiseer voor je daadwerkelijk de markt opgaat: dat scheelt later tijd en stress. Sta stevig in je eigen schoenen, want je kunt tegenslagen verwachten. Je omgeving kan demotiverend werken. Dit is meestal uit bezorgdheid, soms uit afgunst.
Sta open voor hulp. Dankbaar denk ik terug aan de periode zonder eigen vervoer waarin vrienden telkens weer hun auto ter beschikking stelden voor onze leveringen.
Dromen en ambities Aangezien we geen workshops konden geven in verband met het coronavirus, hebben we tijd gestoken in het op de markt brengen van de starterskit. Deze is bij Ekoplaza te koop voor degene die zelf het brouwen willen uitproberen.
Daarnaast hebben we deze maanden de food box ontwikkeld waarbij je uit drie verschillende soorten kunt kiezen voor een healthy lifestyle zonder de deur uit te hoeven.
Ik kan me nu gaan richten op een Europese samenwerking om Kombucha meer bekendheid te geven. De webshop staat op het verlanglijstje en het uitbreiden van locaties waar we aan leveren.
www.yayakombucha.com
Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.
Vind op onderwerp