4 manieren om ergonomisch verantwoord te werken
Werk jij ergonomisch verantwoord? Het is namelijk niet goed om altijd zittend te werken.
Ga maar eens na hoeveel je eigenlijk op een dag zit. Én dan praten we niet alleen over het aantal uren dat je aan het werk bent. In dit artikel delen we vier manieren om de bureaustoel te vervangen.
Manier 1. Niet zitten maar staan
Heb jij al eens geprobeerd om staand te werken? Dit kan gemakkelijk met een zit-sta bureau. Als je nog steeds thuis aan het werk bent, dan kan het lastiger zijn. Toch kun je kijken naar alternatieven. Heb je bijvoorbeeld een hoge tafel of (keuken)bar waar je staand aan kunt werken?
Tegenwoordig zijn er ook verschillende verhogingen of opzetstukken voor op je bureau. Door staand te werken krijgen je hersenen meer zuurstof. Én dit verhoogt weer je concentratie. Daarnaast verbetert het je productiviteit en creativiteit. Vooral als je dit afwisselt met zittend werk. Zo krijg je meer energie om aan de slag te gaan.
Tips: bouw het in het begin rustig op en ga bijvoorbeeld niet gelijk een hele werkdag staand werken. Kijk ook naar je soorten taken. Zo kun je mails makkelijk staand beantwoorden maar bijvoorbeeld precisie werk het best zittend. Aanrader: de ergonomische software Work&Move helpt je ook een hand op weg.
Manier 2. Lopend werken
Nu het weer lente is en straks de zomer ook aanbreekt, wordt het tijd om meer te bewegen. Vooral als buiten het zonnetje schijnt. Het is dan goed om niet continue achter je beeldscherm te zitten. Zo kun je bepaalde taken uitvoeren tijdens een wandeling.
Lopend bellen kan iedereen. Én dit kan zelfs tijdens een vergadering. Vooral als je alleen moet deelnemen en verder geen actieve bijdrage moet leveren. Al is het een klein ommetje. Dit doet je lichaam goed en zorgt ook weer voor afwisseling.
Tip: gebruik de digitale notitieblok Evernote als je tijdens je wandeling toch nog iets wilt noteren. Je kunt deze app zelfs gebruiken voor foto’s als je onderweg iets tegenkomt wat je inspireert voor werk.
Manier 3. Werk op een zitbal
Iedereen kent allemaal wel een skippybal; zo’n rond ding in verschillende kleuren die voornamelijk kinderen gebruiken. Maar wist je ook dat je dit kunt gebruiken als bureaustoel. Ook wel de zogenoemde zitbal die ergonomisch verantwoord is.
Waarom? Het is een bijzonder alternatief die jou dwingt om rechtop te zitten. Zo krijg je een betere houding. Verder ben je met een zitbal continue bezig met je evenwicht. Je moet jezelf ook in evenwicht houden want anders val je naar voren of achter.
Het is wel belangrijk om de juiste bal te kiezen. Zo voorkom je namelijk een verkeerde houding. Let wel op het volgende:
- Ben je kleiner dan 160 cm? Koop dan een bal met een diameter van 55 cm.
- Ben je tussen de 160 en 180 cm? Koop dan een bal met een diameter van 65 cm.
- Ben je langer dan 180 cm? Koop dan een bal met een diameter van 75 cm.
Tip: Gebruik de zitbal niet de hele dag. Zie het als afwisseling van je bureaustoel en gebruik het bijvoorbeeld voor maximaal twee uur op een dag.
Manier 4. Bureaufiets
Wist je ook dat je kan fietsen achter je bureau? Dit staat ook wel bekend als bureaufiets. Met zo’n apparaat maak je je werkdag sportiever. Tegelijkertijd zorg je ook voor meer bloed en zuurstof in je hersenen. Op deze manier ben je een stuk scherper aan het werk.
Heb je geen plek voor een fiets of heb je daar geen geschikte (bureau)tafel voor? Er zijn ook bureaufietsen met bijpassende tafels die uit één geheel bestaan. Én nog makkelijker zijn pedaaltrainers die je wel gemakkelijk onder je bureau kunt gebruiken. Zo zit je niet de hele tijd stil en ben je ook nog eens actief aan het werk. Een ideale manier om dus gedurende de dag in beweging te blijven.
Bovenstaande manieren zijn sportieve opties die je kunt toepassen tijdens je werkdag. Je hoeft dus niet alleen maar stil te zitten. Kijk wat voor jou fijn is. Alle vier de opties helpen in ieder geval voor meer beweging. Ook als je alleen zittend werk verricht.
Vind op onderwerp