1001 sollicitatievragen: geef eens een voorbeeld
In een sollicitatiegesprek moet je bijna alles kunnen verantwoorden wat je in een sollicitatiebrief of in je CV vermeldt. Het voelt soms net als een verhoor, maar een werkgever heeft weinig andere mogelijkheden om te staven of al het positieve wat je over jezelf verkondigt, waar is.
Een diploma dient als bewijs voor je opleiding, maar hoe kom je meer te weten over vaardigheden? Met voorbeelden en uiteindelijk de praktijk.
Waarom wordt deze vraag gesteld?Als er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar een vaardigheid of ervaring met bepaalde werkzaamheden, dan wordt er meestal doorgevraagd om een voorbeeld. Je moet kunnen aantonen dat je iets inderdaad echt kunt.
Hoe antwoord je? Dat is natuurlijk afhankelijk van wat er gevraagd wordt (lieg nooit!), maar hoe je het brengt is minstens even belangrijk als wat je zegt.
Gebruik geen negatieve bewoordingen of uitlatingen over oud-collega’s of werkgever. Noem concrete voorbeelden en beschrijf ze enthousiast. Een ezelsbruggetje dat daarbij helpt heet de STAR-methode: situatie, taak, actie, resultaat. Als er gevraagd wordt om een voorbeeld te geven van een situatie waarin jij een bepaalde vaardigheid uitoefende, dan kun je deze methode goed toepassen.
Soms wordt er om een voorbeeld gevraagd op een listige manier, zoals; we zien dat je weinig ervaring hebt met de omgang van klanten, hoe ga je dat oplossen in deze nieuwe functie?
Het kan zijn dat je inderdaad weinig ervaring hebt met het bovengenoemde, maar ga niet direct mee in deze redenering door bevestigend te beantwoorden. Zijn er andere situaties waarin jij wel met klanten te maken hebt gehad en hier positief mee wist om te gaan, reageer dan ‘ontkennend’ door voorbeelden te noemen waarin jij juist wel met de genoemde situatie of vaardigheid te maken had. Het is makkelijker om toe te geven, maar probeer dus juist te bewijzen dat jij wel in huis hebt wat een werkgever zoekt.
Heb jij zelf nog een lastige sollicitatievraag voor de kiezen gekregen in een sollicitatiegesprek? Wil je hier in de toekomst beter mee om kunnen gaan? Stuur dan jouw vraag naar
vraag@werkstudent.nl en wij behandelen deze in de volgende rubriek!
Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek.
Vind op onderwerp