Welke nevenactiviteiten wel of niet?

Welke nevenactiviteiten wel of niet?

We weten allemaal dat nevenactiviteiten goed op het CV kunnen staan. Echter, ze moeten wel een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Hoe bepaal je welke nevenactiviteiten goed staan op je CV? - Vermeld alleen die nevenactiviteiten, zoals hobby’s, werkzaamheden voor verenigingen of vrijwilligerswerk, als ze een duidelijke relatie hebben met je gewenste (toekomstige) werk en met je opleiding en/of beroep.

- Vermijd informatie die in persoonlijke sfeer komt, zoals religie, politiek, ideologie, geslacht, seksualiteit, burgerlijke staat, leeftijd, etc.


- Heb je langdurig werkzaamheden verricht voor een bepaalde instelling met een politieke, ideologische of religieuze doelstelling? Dan hoef je dit niet per se om die reden weg te laten op je CV. Wil je het wel vermelden, richt je vooral op de waarde van de
werkzaamheden voor een werkgever, bijvoorbeeld organisatorische skills die je hebt opgedaan, en niet op de doelstelling van de instelling waar je nevenactiviteiten verrichte.

(Bijvoorbeeld: niet benoemen: als lid van deze religieuze organisatie was ik tegen..maar: ik heb geleerd een evenement te organiseren voor +300 genodigden, heb het ledenaantal met +50% helpen verhogen door diverse wervingsactiviteiten.)

Twijfel je? Dan is het soms verstandig om dit niet te vermelden. Het kan namelijk ook negatief effect hebben als je Curriculum Vitae teveel persoonlijke informatie bevat.


- Geef alleen recente nevenactiviteiten weer van de afgelopen paar jaar. Tenzij die nevenactiviteiten een brug slaan naar je toekomst.

(Bijvoorbeeld je solliciteert nu voor een functie bij een organisatie waar je een lange tijd terug ook hebt gewerkt als student, hier kan je natuurlijk goed aan refereren, of je hebt niet zoveel ervaring in een bepaald beroepsveld, maar weet door eerdere nevenactiviteiten wel heel goed dat het je aanspreekt.)

Vind op onderwerp