Wat is een MOOC?
Een MOOC is een zogeheten Massive Open Online Course, oftewel een cursus die gratis online wordt gegeven waar iedereen aan deel kan nemen.
In je eigen bureaustoel kan je kiezen uit het groeiende aanbod online cursussen. Het mooi aan een MOOC is dat de student 'naast je' uit Brazilië, IJsland of Japan kan komen.
Onderwijs wordt op deze manier toegankelijk voor iedereen.
Het terrein wat voorheen alleen ontgonnen kon worden door vermaarde universiteiten wordt langzamerhand geïnfiltreerd door commerciële initiatieven als
Coursera en
Udacity.
Amerikaanse universiteiten investeerden op hun beurt fors in een eigen online MOOC platform
EDX.
Mooc-list.com pretendeert een volledig overzicht van alle online cursussen in bestand te hebben. Cursussen zijn er te vinden van Wiskunde en recht tot en met Artificiële Intelligentie, Sport en Gezondheid.
MOOC in Nederland
De UvA heeft haar eigen MOOC
platform opgericht. Hier worden tot nu toe twee cursussen op aangeboden. De Leidse Universiteit heeft de samenwerking opgezocht met het commerciële platform Coursera.
Delft denkt daartegenover er juist aan om aangeboden opleidingen aan haar eigen studenten aan te bieden. Tevens participeert deze instelling al jaren in het
https://www.ocwconsortium.org/.
Je kan je dus op een breed gebied verder ontwikkelen vanuit je eigen kamer. Collegezalen hoef je niet meer aan de binnenkant te zien.
Krijg je na het afronden van een MOOC een geldig diploma?
Bij sommige cursussen is er aan het eind een test waarna je een certificaat krijgt indien deze succesvol is afgerond. Bij andere MOOCs krijg je een certificaat van deelname.
Je kan nog geen officieel diploma halen met een zogeheten MOOC aangezien geen van de platformen nog officieel geaccrediteerd is.
Een MOOC is echter een ideale tool om bepaalde stof nogmaals te bekijken dan wel jezelf verder te ontplooien naast je huidige studie/werk.
Vind op onderwerp