Vakantietoeslag en vakantieuren, het verschil

Vakantietoeslag en vakantieuren, het verschil

Binnenkort begint de maand juni alweer, inderdaad de tijd voor vakantietoeslag, ook wel vakantiegeld genoemd. Omdat dit in het verleden nogal wat vragen heeft opgeleverd beantwoorden we hier kort de veelgestelde vragen over vakantietoeslag en vakantieuren.

Vakantietoeslag, hetzelfde als vakantieuren?

Kort gezegd: Nee. Als je werkt via Buro de Werkstudent bouw je reserveringen op. Dit zijn o.a. je vakantieuren die je opspaart en ten tijde van je vakantie op kunt nemen en zo als het ware ‘doorbetaald’ krijgt. Deze uren dien je van te voren aan te vragen (houd rekening met onze verloning, dus uiterlijk melden op dinsdag), op basis van de hoeveelheid uren die je opgebouwd hebt kunnen de uren dan op jouw verzoek wanneer je wilt worden uitbetaald. Dit is dus niet je vakantietoeslag!

Wat is vakantietoeslag dan wel?

Vakantietoeslag (ook wel vakantiegeld) is een extra-tje wat je uitgekeerd krijgt bovenop je loon, en dat bedrag is gelijk aan 8% van je bruto loon wat je verdiend hebt bij Buro de Werkstudent over de afgelopen 12 maanden.

Wanneer krijg ik mijn vakantietoeslag?

Buro de Werkstudent betaalt vakantietoeslag altijd uit in de week van 1 juni. Je hoeft het krijgen van vakantietoeslag niet aan te vragen, het uitbetalen gaat automatisch.

Mijn vakantietoeslag is veel minder dan 8%, hoe kan dat nou?

Op de vakantietoeslag rust een bijzonder belastingtarief, namelijk 42%. Een heel groot gedeelte gaat gelijk naar de overheid.

Mijn vakantietoeslag naar de overheid? No way! Wat kan ik daar aan doen?

Helaas moet iedereen belasting betalen over de vakantietoeslag. Gelukkig kun je in Nederland na afloop van het fiscale jaar een heleboel aftrekken van de belasting, bijvoorbeeld kosten die maakt in het kader van je opleiding. Doe dus altijd aangifte want je krijgt geld terug! Voor de precieze regels verwijzen we naar de website van de belastingdienst www.belastingdienst.nl. Daar kun je precies nalezen onder welke voorwaarden aftrekken mogelijk is. Bewaar wel je bonnetjes! Je moet de bedragen hard kunnen maken als de inspecteur daarom vraagt.

verschil vakantiedagen en vakantiegeld

Vakantiegeld (vakantietoeslag) is in Nederland over het algemeen vastgesteld op 8% van je brutoloon. Bij de meeste mensen wordt het vakantiegeld eind mei uitgekeerd. Uitzendkrachten kunnen er voor kiezen om op elk gewenst moment dit uit te laten betalen. Vaak stellen uitzendbureaus wel een limiet op het aantal keer dat je het kan aanvragen.

vakantiedagen of vakantieuren

Naast je vakantiegeld bouw je ook vakantiedagen op. Als je fulltime werkt heb je, volgens de meeste CAO's, recht op 23 tot 25 vakantiedagen per jaar. Je kan het zelf makkelijk uitrekenen door het aantal dagen, wat je per week werkt, te vermenigvuldigen met vier. Dan zit je op het wettelijk minimum van 20 dagen.

Elke dag die je werkt bouw je vakantiedagen op. Voor uitzendkrachten die onregelmatig werken wordt vaak de term vakantiedagen niet gebruikt maar vakantieuren. Door elk uur wat je werkt wordt het aantal vakantieuren groter.

In het kort het verschil tussen vakantiedagen en vakantiegeld: je vakantiegeld kan je uitgeven als je je vakantie aan het vieren bent met de vakantiedagen die je opneemt.

Veelvoorkomende vragen:

Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen en vakantiegeld als ik stop met werken?

Je vakantiegeld wordt uitbetaald, dit gaat meestal mee met de laatste loonbetaling. Het is handig om je vakantiedagen, in overleg, met je werkgever op te nemen voor het eind van je contactsperiode. Let op, het wettelijke minimum aantal vakantiedagen mag niet worden uitbetaald, deze moeten worden opgenomen. Als je de resterende dagen ook laat uitbetalen betaal je er relatief veel belasting over. (Later kan je dit natuurlijk wel weer terugvragen). 

Mag ik mijn vakantiedagen meenemen naar volgend jaar?

Het zogeheten opsparen van vakantiedagen is per 1 januari 2012 aan banden gelegd. Al je wettelijke vakantiedagen vervallen na zes maanden in het nieuwe jaar. Je vakantiedagen die je hebt verkregen obv CAO zijn nog vijf jaar geldig.




Vind op onderwerp