Studenten survival tips #1 Studiekeuze
Wie zich voor het eerst gaat oriënteren op de verschillende studies, wordt waarschijnlijk overstelpt met alle keuzerichtingen. Natuurlijk is het voor jou vooral bepalend welk profiel je gekozen hebt op de middelbare school. Daarnaast wil je een studie kiezen die bij je interesses en ambities past. Een studie die je bovendien leuk vindt! Maar als je erg veel dingen leuk vindt, hoe kies je dan?
1. Begin met oriënteren op een studie en doe dit zo breed mogelijk. Er zijn verschillende studiegidsen en handleidingen beschikbaar met een compleet aanbod. Bijvoorbeeld via
https://www.keuzegids.org en
https://www.kiesjestudie.nl. Iedere onderwijsinstelling geeft bovendien zelf gratis studiegidsen uit.
2. Ga naar open dagen en jaarbeurzen en spreek studenten aan die daar namens de hogeschool of universiteit aanwezig zijn. Stel ze vragen, zo leer je de opleiding vanuit het perspectief van de studenten zelf kennen.
3. Doe verschillende
persoonlijkheidstest en beroepskeuzetests als je nog niet helemaal weet in welke richting je het moet zoeken. Voorbeeld van zo’n test is:
https://www.werksite.nl/beroepskeuzetest.
4. Vergelijk studies op basis van beroepsperspectieven en slagingskansen op de arbeidsmarkt. Een site waar je dit kan doen is
www.studie123.nl. Je kunt hier in percentages zien met welke studie je de beste perspectieven hebt. Maak niet de fout om te denken dat je met iedere studie wel een baan kan vinden, er zijn grote verschillen!
5. Doe niet alleen onderzoek naar je studie, maar ook naar de
verschillende hogescholen en universiteiten die deze studie aanbieden. Ga dus niet alleen maar naar algemene beurzen, maar bezoek ook de verschillende instellingen zelf en proef daar van de sfeer. Er zit een groot verschil in de manier waarop hogescholen en universiteiten je begeleiden, ook dit is erg belangrijk. Op de site
www.studie123.nl kun je verschillende aanbieders van dezelfde studie vergelijken.
6. Bovenstaande geldt ook voor een stad. Allereerst kies je natuurlijk je studie en daarna kijk je naar welke universiteit of hogeschool jouw voorkeur heeft. Maar
kijk ook naar de stad waar je gaat studeren. Is hier werk te vinden in jouw toekomstige beroep? Hoe is de woon-werk afstand? Welke perspectieven bieden de steden? Als je bijvoorbeeld geneeskunde gaat studeren kies je zowel voor een universiteit, maar ook voor een ziekenhuis waarmee de universiteit samenwerkt.
7. Wees op tijd met inschrijven. Voldoe je aan een bepaalde voorwaarden voor een decentrale selectie, bereid je dan voor op een goede motivatie voor een brief en/of gesprek. Doe je mee aan een lotingstudie, wees dan voorbereid op een eventuele afwijzing en richt je blik op alternatieve plannen mocht alles niet zo lukken.
8. Maak jezelf bekend met de hele inschrijvingsprocedure. Voor sommige studierichtingen gelden vanwege de numerus fixus afwijkende regels. Heb je niet het gewenste diploma volgens de inschrijvingeisen, dan zijn er vaak alternatieve manieren om alsnog te studie te gaan volgen, bijvoorbeeld met toetsing of vrijstelling.
Vind op onderwerp