Student-ondernemer Jordan Iliev - Cheap Bike Shop
Om zijn studie Technische Bedrijfskunde uitdagender te maken heeft Jordan Iliev een bedrijf opgezet dat fietsen een tweede leven geeft. Hij had als tiener zijnde al een voorliefde voor het repareren van fietsen en verdiende een zakcentje bij door ze te verkopen via Marktplaats.
Hoe Iliev de wereld van het ondernemerschap binnenstapte, waarom een eigen bedrijf voeren hem aantrekt en wat hij geleerd heeft als student-ondernemer lees je in dit interview.“Het is misschien niet een heel spannende reden dat ik besloot íets te willen doen naast mijn studie, het is eerder geboren uit verveling. Ik wilde ook met mijn handen bezig zijn. Toen ik er achter kwam dat door de gemeente weggehaalde fietsen opgekocht kunnen worden, ben ik op onderzoek uitgegaan. Hieruit is de Cheap Bike Shop ontstaan waarbij mijn gerepareerde ‘weesfietsen’ goedkoop worden aangeboden en een nieuwe eigenaar krijgen.
Allerleukste uitlaatklep
Het bleek iets ingewikkelder in elkaar te steken maar het komt er op neer dat de Gemeente Amsterdam, de NS en de politie weggehaalde fietsen die niet door de eigenaar opgehaald worden, verkoopt aan een handelaar. Ik heb een handelaar gevonden waar ik de fietsen van opkoop. Deze repareer ik en verkoop ik goedkoop door aan een nieuwe eigenaar. Sommige fietsen zien er niet heel mooi uit, maar mechanisch zijn ze wel goed en zeker voor Amsterdam is dat een perfecte combinatie.
Dit werk is heel anders dan mijn studie waarbij ik in een bedrijf leer kijken naar processen en het beleid om te proberen dat te verbeteren. Dan bemiddel je in feite tussen de engineer en het management en begeleid je het veranderproces. De combinatie van mijn studie bedrijfskunde en het opzetten van mijn eigen fietsenbedrijf Cheap Bike Shop werkt heel goed voor mij: het is mijn allerleukste uitlaatklep geweest tijdens mijn studie!
Zelf doen
Wat ik zo leuk vind aan Cheap Bike Shop is dat ik met mijn handen bezig ben enerzijds en anderzijds continu, als eigen baas, aan allerlei knoppen kan draaien. Ik mag theorieën bedenken die ik, liefst meteen, in de praktijk breng. Dit alles kan ik zelf beslissen en moet ik zelf organiseren…en dat ik het vervolgens zie slagen dat is… ‘flabbergasted’! Ja, dat ik vanuit mijn luie stoel een idee heb gekregen en dat er nu allerlei mensen bij mij komen om een fiets te kopen, dat is geweldig!
Sparren
Bij het opzetten van je bedrijf kom je dingen tegen die je niet altijd zelf kunt oplossen. Voor juridische zaken bijvoorbeeld of de loonadministratie heb ik hulp gehad van bedrijven. Ik houd van dingen uitzoeken: achter de schermen bezig zijn. Daarnaast spar ik veel met mijn vrienden en zo kom ik altijd tot oplossingen.
Lastige zaken Natuurlijk is niet altijd alles even leuk of makkelijk wanneer je een eigen bedrijf hebt. Ik merkte dat het soms lastig was in de communicatie met al die verschillende mensen die op zoek zijn naar hun perfecte fiets. Ik heb een keer meegemaakt dat iemand om advies vroeg met betrekking tot het kopen van sloten voor de net gekochte fiets.
Toen mijn oprechte en goedbedoelde advies om naast een ringslot ook een kettingslot aan te schaffen werd dit negatief geïnterpreteerd. Alsof het mij alleen om de verkoop zou gaan, dat vond ik even teleurstellend. Gelukkig zijn de meeste contacten wel leuk en positief en daar moet je het gewoon van hebben.
Werkplaats
De fietsen kan ik goedkoop aanbieden omdat ik ze zelf repareer in werkplekken die tijdelijk te huur worden aangeboden. In de afgelopen twee jaar heb ik een paar keer moeten verkassen en helaas had ik rond december helemaal geen werkplek.
Alle spullen heb ik toen tijdelijk opgeslagen. Inmiddels heb ik aan de Christiaan Huygensplein 17 een nieuwe winkelruimte / werkplaats kunnen huren. Wanneer mijn studie afgerond is en ik meer tijd aan Cheap Bike Shop kan besteden zou ik wel een vaste werkplaats willen.
Gouden tip
Mijn tip aan andere (student)ondernemers is wanneer je iets wilt gaan ondernemen je datgene moet gaat doen wat je leuk vindt, iets wat je helemaal ligt. Het is anders moeilijk vol te houden want er zijn altijd hobbels op de weg. In mijn werk ben ik met 101 dingen bezig. Ik zit met allerlei partijen rond de tafel, ik doe de inkoop, de bedrijfsvoering, onderhoud de webshop, repareer fietsen en bedenk allerlei concepten.
Dit is handel. En welke handel je ook kiest, als je het goed doet: met veel aandacht en liefde, dan leidt dat tot een beter inkomen dan wanneer je in loondienst werkt. Voor een baas werken zou ik op dit moment niet willen; de Cheap Bike Shop is voor mij de reden om op te staan.
Duurzaam
Geen één fiets wordt weggegooid! Wil je meer weten over duurzaamheid en de Cheap Bike Shop, lees het
hier op onze website.
Dromen en ambities
Ja, zoals gezegd zou ik graag in de nabije toekomst mijn eigen vaste plek huren. Met de verre toekomst ben ik niet bezig, ik denk liever na over experimenteren. Op de website ben ik begonnen met onderdelen verkopen, dat ga ik de komende tijd verder uitbreiden. Zolang ik er van kan leven vind ik ‘t al heel bijzonder.
Ik verwacht dat ik een goede, zelfstandige fietsenmaker in de toekomst nodig heb. Iemand die houdt van dit ambacht, waar ik mee kan ‘levelen’ en die de flexibiliteit van dit werk aankan.”
www.cheapbikeshop.nl Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten viapr@werkstudent.nl.Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!
Vind op onderwerp