Solliciteren en stage: tips voor je motivatiebrief en CV

Solliciteren en stage: tips voor je motivatiebrief en CV

Weet je wel hoe de opbouw van je motivatiebrief en CV in elkaar steekt, maar heb je met name moeite met de inhoudelijke kant? Bijvoorbeeld hoe je je motivatie onderbouwt of je CV zo compleet en overzichtelijk mogelijk opstelt? Lees hier ons praktijkadvies voor studenten die op zoek zijn naar stages. Weet wie je voor je hebt

Doe moeite om te achterhalen aan wie je de brief moet richten. Doe research naar het bedrijf, de afdeling en jouw interviewer. Leg bijvoorbeeld contact via linkedin en zoek tot op de bodem uit waar de organisatie zich mee bezig houdt. Geef ook in je brief aan wat je positief is opgevallen tijdens je oriëntatie.

Bedenk een treffende inleiding

Probeer niet te beginnen met een algemeen verhaal (waar heb je de vacature gevonden), maar bedenk een goede ijsbreker om op te vallen. Bijvoorbeeld hoe jij op een beurs in aanraking gekomen bent met werknemers van het bedrijf en aangestoken bent door het enthousiasme dat zij uitstraalden. Of; een actuele invalshoek vanuit het nieuws. Een goed voorbeeld uit onze workshop is bijvoorbeeld: iemand wil een stage lopen bij een culturele instelling. Koppel dan bijvoorbeeld de actualiteit (nieuwe kabinet, subsidie die mogelijk verdwijnt) met de organisatie. Laat zien dat jij weet wat er speelt in de branche of sector!

Doe geen aannames maar ga ook niet uit van weinig voorkennis van de interviewer

Besteed in je brief niet teveel aandacht aan het uitleggen van je stageopdracht, je studie-inhoud of je stageduur, dit is tenslotte iets wat een werkgever vrij makkelijk kan achterhalen of misschien al weet. Ga daarom met name inhoudelijk in op je eigen motivatie en hoe die aansluit op je kennis en ervaring. Waarom wil je juist bij dat bedrijf stage lopen? Wie zien dat er veel geschreven wordt vanuit de studierichting en de opdracht, vermijd dat! De werkgever wil weten wie jij bent, wat jij kan en wat jij kan toevoegen!

Pas op voor plichtmatige woorden

Dien ik, moet ik. Dit komt ongemotiveerd en negatief over op een werkgever. Vanuit je studie is het dan wel een verplichting om stage te lopen, maar bedenk dat je stage voor jou een kans is om je kennis in de praktijk te brengen! Je wil graag bij een bedrijf stage lopen en het is belangrijk dat je enthousiasme blijkt uit je brief. Zie een stage als een mogelijkheid je werkervaring op te bouwen en je CV aan te vullen.

Zie je CV en sollicitatiebrief als je visitekaartje en ga er ook zo mee om

Dat betekent dat je brief en CV concreet, duidelijk en sprankelend moeten zijn. Bedenk goed of je CV en sollicitatiebrief positief over komen. Laat hier familie of vrienden naar kijken. Als je CV of sollicitatiebrief standaard zijn en weinig opvallen, dan bestaat de kans dat een werkgever hier overheen kijkt. Dat is een gemiste kans!

Benut de kracht van social networks

Bijna iedere werkgever zal je naam tegenwoordig ook even snel googlen en dus zien op welke social networks jij je bevindt. Omdat dit eigenlijk een gegeven is, is het belangrijk dat je dit positief benut! Leg contact via linkedin, kies voor een nette profielfoto op bijvoorbeeld hyves en facebook en verspreid geen negatief nieuws over jezelf of je (vorige) werkgever.
Vermeld bijvoorbeeld ook je eigen website of linkedin op je CV.

Ga niet teveel van jezelf uit maar bedenk; wat kan jij voor het bedrijf doen?

Geef een concrete uitleg van je vaardigheden en competenties. Als je dus schrijft dat iets je een uitdaging lijkt, is het belangrijk te benoemen waarom. Als je schrijft dat je ergens goed in bent, beschrijf dan ook uit welke projecten of werkervaring dat blijkt. Met de STAR-methode (situatie, taak, actie en resultaat) is het makkelijker om concrete situaties stapsgewijs te beschrijven, ook in een sollicitatiegesprek. Zoek ook op internet voorbeelden van de STAR-methode!
Bij elke sollicitatie stem je je CV en sollicitatiebrief weer opnieuw op de vacature af. Een standaard CV of standaard brief valt zo door de mand!

Relevantie en relatie

Bedenk goed welke informatie relevant is voor je CV en/of sollicitatiebrief. Geef geen overbodige persoonlijke details (waar ben je geboren, familiesituaties, etc), maar spits je sollicitatiebrief en CV toe op hetgeen wat zakelijk belangrijk is. Houd het professioneel.

Maak een compleet CV en vul deze waar nodig aan

Heb je nog niet zoveel ervaring en doet je CV nog wat luchtig aan, vul deze dan aan met eventuele stages en projecten.
Vergeet ook zeker niet je vaardigheden (taal, computer, software etc.), eventuele nevenactiviteiten en hobby’s. Vermeld daarnaast je online website en portfolio, dit kan een pluspunt zijn!

Slordigheid is uit den boze

We kunnen er niet vaak genoeg op hameren, maar fouten in je CV zijn een totale misser. Let op spelling en ga er niet van uit dat geautomatiseerde programma’s dit allemaal voor je doen. Ben je niet zo goed in het onderscheppen van spelfouten, laat er dan een vriend, familielid nog even naar kijken!

Vind op onderwerp