sollicitatiebrief, motivatiebrief, de soorten brieven
Deze tweede stap van de workshop voor het schrijven van een sollicitatiebrief, gaat over de verschillende soorten sollicitatiebrieven.
De twee vormen die wij hierin behandelen, zijn de ‘
gerichte’ en ‘
open’ sollicitatiebrief. We beschrijven wat het verschil is tussen deze twee vormen sollicitatiebrieven en geven aan hoe je deze zo origineel en professioneel mogelijk invult. Echter, met heel veel creativiteit bedenk jij natuurlijk een hele nieuwe stijl voor een sollicitatiebrief! Wat dacht je van een videofilmpje met een persoonlijke toelichting of een geanimeerde fotoslide?
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiebrieven. De eerste is een ‘gerichte sollicitatiebrief’ die je schrijft naar aanleiding van een vacature. De tweede is een ‘open sollicitatiebrief,’ die verstuur je ‘spontaan’, dus je reageert dan niet op een openstaande vacature. Bij het tweede geval is het mogelijk dat er geen vacatures zijn binnen het bedrijf, maar dat jij wel kansen ziet om iets voor een bedrijf te kunnen betekenen.
2.1 Gerichte sollicitatiebrief
Wanneer je een gerichte sollicitatie verstuurd, geef je aan waar je de vacature hebt gevonden en wat de datum van de publicatie is. In je brief schrijf je een motivatie en speel je in op de eisen die in de vacature zijn benoemd. Hiermee geef je aan waarom juist jij geknipt ben voor deze functie. De motivatie onderbouw je door concrete voorbeelden te noemen van jouw opleiding, kennis en ervaring.
2.2 Open sollicitatiebrief
Als je een open sollicitatie verstuurd, is het belangrijk om zelf initiatief te nemen. Je motivatie om bij het bedrijf te werken moet goed naar voren komen. Je kunt zelf bellen om te informeren naar de mogelijkheden binnen het bedrijf voorafgaande aan de sollicitatie. Op deze manier toon je interesse en enthousiasme. In sommige bedrijven wordt er niet gereageerd op open sollicitaties, houd hier rekening mee.
Bij een open sollicitatie is het nog belangrijker om een goede motivatie te schrijven. Er moet namelijk binnen het bedrijf een nieuwe werkplek gecreëerd voor je worden als er geen vacatures open staan. Je moet aan kunnen tonen wat jouw unieke bijdrage aan het bedrijf kan zijn en wat voor kwaliteiten je meeneemt naar een functie.
Ook bij een gerichte sollicitatie is het goed om te bellen over de vacature en verder te informeren over de functie en/of het bedrijf. Hierdoor krijg je een nog beter beeld wat er van je verwacht wordt en kun je op de eisen inspelen in je brief.
Na het versturen van je brief is het goed om telefonisch te informeren. Wacht ongeveer een week en als je nog geen bericht ontvangen heb, neem dan zelf het heft in handen. Op deze manier toon je initiatief en krijg je te horen of je verder kan deelnemen aan het sollicitatieproces.
« stap 1: waarom een sollicitatiebrief? || stap 3: de voorbereiding op je sollicitatiebrief »
Ga naar het volledige stappenplan voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Vind op onderwerp