Serieus grappig onderzoek

Serieus grappig onderzoek

We kennen allemaal wel de Nobelprijs, maar de IG-Nobelprijs is een stuk minder bekend. Deze prijs wordt uitgereikt aan onderzoeken waar men voornamelijk om moet lachen en vervolgens toch eigenlijk ook over nadenkt. De onderwerpen zijn dan vaak ook hilarisch. Dit jaar gingen de prijzen naar de ontdekking dat chimpansees elkaar kunnen herkennen aan de hand van een foto van hun achterwerk (Frans de Waal en Jennifer Pokorny) en het onderzoek naar waarom de Eiffeltoren kleiner lijkt wanneer je naar links leunt (Anita Eerland, Rolf Zwaan en Tulio Guadalupe).

Eerdere prijswinnaars:
  • 1993 Literatuur — 976 auteurs, waaronder een 40-tal Nederlanders, voor het publiceren van een medische publicatie die honderd keer zoveel auteurs als bladzijden had.
  • 2000 Geneeskunde — Willibrord Weijmar Schultz, Pek van Andel, en Eduard Mooyaart van de RUG en Ida Sabelis uit Amsterdam, voor hun verhelderende artikel, "Magnetic Resonance Imaging of Male and Female Genitals During Coitus and Female Sexual Arousal."
  • 2000 Natuurkunde — Andre Geim van de Universiteit van Nijmegen, en Sir Michael Berry van de Bristol University, voor het laten zweven van een kikker door middel van een zeer sterke magneet.
  • 2003 Biologie — C.W. Moeliker, van het Natuurmuseum Rotterdam, voor het documenteren van de eerste wetenschappelijke observatie van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend.
  • 2006 Biologie — Bart Knols en Ruurd de Jong, Wageningen University, voor het aantonen dat de vrouwelijke malariamug even sterk door de lucht van zweetvoeten als die van Limburgse kaas wordt aangetrokken.
  • 2007 Biologie — Annelies van Bronswijk, Technische Universiteit Eindhoven, voor onderzoek naar mijten, insecten, pseudo-schorpioenen, bacteriën, algen, varens en schimmels waarmee wij ons bed delen.
  • 2010 Geneeskunde — Simon Rietveld (Universiteit van Amsterdam) en Ilja van Beest (Tilburg University), voor hun onderzoek dat astmasymptomen worden verzacht door een ritje in de achtbaan.
  • 2011 Natuurkunde — Herman Kingma, Universiteit Maastricht, voor onderzoek dat aantoonde waarom discuswerpers wel, maar kogelslingeraars niet duizelig worden bij het gooien.

Dus hou je de volgende keer niet in als je op zoek bent naar een onderwerp voor je scriptie! Misschien win je er nog een prijs mee.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ig_Nobelprijs

Vind op onderwerp