Ontslag op staande voet of juist in goed overleg: ontslagen worden is nooit leuk

Ontslag op staande voet of juist in goed overleg: ontslagen worden is nooit leuk

Of er nu goede redenen zijn voor ontslag, je het er zelf naar gemaakt hebt of het juist een grote reorganisatie betreft; het is nooit leuk om te horen te krijgen dat je ontslagen wordt. Maar wat zijn de aanwijzingen dat je ontslagen zou kunnen worden? En welk stappenplan moet je volgen als je ontslagen bent? Zijn er verantwoordelijkheden van je weggenomen? Lijkt het of je steeds minder informatie krijgt? Word je meermalen aangesproken op je gedrag? Is je band met je leidinggevende en/of collega's verslechterd? Kijkt iedereen je verdrietig aan? Of wapperen ze juist met 'leuke vacatures voor jou' voor je neus? Dan kan het zomaar zijn dat je binnenkort ontslagen wordt.

Ontslag krijgen is nooit leuk. Het idee alleen al dat je ontslagen gaat worden kan je een beklemmend gevoel geven. Waarom jij? Wat heb je fout gedaan? En zelfs als je heel goed weet waarom je ontslagen wordt, is het nog steeds niet leuk. Of het nu om bedrijfseconomische redenen voor ontslag gaat, je eigen functioneren of het feit dat je niet binnen het team past: ontslagen worden voelt als falen. En dat is begrijpelijk.

Wanneer kan je ontslagen worden?
Houd er rekening mee dat een werkgever soms gegronde redenen heeft voor ontslag. Bijvoorbeeld als je tijdelijke contract afloopt of als je op projectbasis aan de slag was. Ook het vertonen van onbehoorlijk gedrag of bedrijfseconomische issues kunnen redenen zijn voor ontslag.

En wanneer mag je niet ontslagen worden?
Je mag niet worden ontslagen:
- op grond van je godsdienst, ras, geslacht, leeftijd of handicap;
- tijdens de eerste 2 jaar dat je ziek, arbeidsongeschikt of arbeidsgehandicapt bent;
- als je zwanger of met bevallingsverlof bent;
- als je lid bent van de OR of een personeelsvertegenwoording;
- als je de dienstplicht moet vervullen in uw land van herkomst;
- omdat je ouderschapsverlof wilt opnemen;
- omdat je lid bent van een bepaalde politieke organisatie;
- omdat je lid bent van een vakbond.

Ontslagen, en nu?
Zodra je de eerste shock te boven bent, is het echter wel belangrijk om goed om te gaan met je ontslag. Volg de Werkstudent ontslagprocedure en je bent verzekerd van een een juiste behandeling bij ontslag!

- Ga nooit zomaar akkoord met je ontslag. Ookal lijkt de reden nog zo logisch, of ben je het er zelfs helemaal mee eens, dan alsnog is het niet verstandig om direct toe te geven. Weet je bijvoorbeeld al of je na je ontslag recht hebt op een WW uitkering? Of een ontslagvergoeding? En misschien nog wel belangrijker: staat de werkgever wel in zijn recht bij dit ontslag?

- Laat je werkgever alles op papier zetten en vraag advies. Zorg ervoor dat je alles wat je werkgever je heeft medegedeeld en heeft toegezegd, schriftelijk ontvangt. Neem dit vervolgens mee bij je adviesgesprek. Dit kan bijvoorbeeld gratis bij Het Juridisch Loket of (indien je bent verzekerd) via rechtsbijstand.

Na het adviesgesprek zul je weten waar je aan toe bent, wat jouw acties zijn en wat je kunt verwachten tijdens en na je ontslag.

Vind op onderwerp