Netwerken, hoe doe je dat?
Netwerken is tegenwoordig een must als je op zoek bent naar een baan. Op social media, op events, met (vage)kennissen, familie en goede vrienden en tijdens en na je studie. Maar ...niemand vertelt er bij hoe je eigenlijk moet netwerken! Wij rollen de ins&outs voor je uit.
Wat houdt netwerken in?Netwerken wordt vaak geformuleerd als het vinden van de juiste contacten, maar het kan ook inhouden dat je je huidige contacten optimaal benut om nieuwe contacten te vinden. Het doel is delen van kennis, informatie en andere contacten. De contacten die je met netwerken legt en onderhoud kunnen je niet alleen in je carrière helpen, maar ook in je privé leven. Netwerken wordt vaak voorgesteld als een heel eenzijdig iets, maar netwerken is een kwestie van geven en nemen en kost bovendien tijd en energie van meerdere partijen.
Waarom is netwerken nuttig?Met de nieuwe connecties die je maakt kun je uiteindelijk sneller en makkelijker een tip krijgen voor een geschikte baan of bijvoorbeeld een nieuwe zakelijke relatie. Omdat het via mensen verloopt die elkaar kennen, heb je ook een stapje voor omdat mensen liever een kandidaat voordragen voor een functie die ze al (via-via) kennen. Het heeft dus ook met vertrouwen te maken. Netwerken is ook op de lange termijn interessant, mits je je netwerk goed blijft onderhouden kun je sneller aan een nieuwe baan of nieuwe business komen.
Wat voor soorten netwerken zijn er?Netwerken kan via verschillende wegen. Zo heb je persoonlijke netwerken (vrienden, familie kennissen), digitale netwerken (op internet, o.a. discussiefora, digitale jobboards, social networks als facebook, hyves, twitter, linkedin) en zakelijke netwerken (collega’s, relaties, studiegenoten, etc).
Do’s en dont'sDe basis van een goed netwerk is vertrouwen. Heel belangrijk is dus dat je oprecht bent in je communicatie, goed kunt luisteren en doorvragen. Eerst geven en dan pas nemen.
Do’s- Probeer het netwerken niet te forceren; als je een gesprek met iemand aangaat en er wederzijdse interesse is, komt informatie en contacten vanzelf
- Netwerk met mensen waarmee je het goed kan vinden, dan verloopt het netwerken natuurlijk
- Wees hulpvaardig en geïnteresseerd, toon oprechte interesse in een ander en geef eerst voordat je neemt
- Bel mensen op en spreek met ze af
- Denk niet alleen na over de korte termijn, wellicht krijg je een tip waar je nu niets aan hebt maar later wel
- Houd de contacten warm, vertel wat je met de tips en informatie doet die je ontvangt en maak vervolgafspraken
- Bedank iemand als diegene je een gunst verleend.
- Krijg je een tip van iemand waar je zelf niks mee kan, geef die dan aan een ander door.
- Laat ook eens iets van je horen ook je niets van iemand nodig hebt.
- Wees geduldig: netwerken leidt niet direct tot een baan of de ultieme tip. Dit gaat vaak in stappen.
Don’ts- Houd er geen verborgen agenda op na: wees open en eerlijk en probeer jouw wensen niet bovenaan de lijst te zetten.
- Verwijs mensen niet zomaar door naar jouw contacten als je twijfelt aan hun motieven. Dat kan jou schaden.
- Laat het niet afweten als je een afspraak niet kan nakomen. Houd contact. Beschouw het niet als vanzelfsprekend dat iemand je wil helpen. Het kan een tijdje duren voordat iemand een handreiking doet.
- Wees nooit negatief over je contacten. Roddelen is uit den boze en schaadt niet alleen andermans reputatie, maar ook die van jezelf.
Waar begin ik?Je netwerk is groter dan je denkt. Het kan nuttig zijn om je huidige contacten in kaart te brengen en te categoriseren naar: persoonlijk, digitaal en zakelijk. Stel vast waar je naar op zoek bent en wie je daar het beste bij kan helpen. Begin bijvoorbeeld bij je persoonlijke netwerk en breid je netwerk van daar uit verder uit. Gelegenheden die zich uitstekend lenen voor netwerken zijn: verjaardagen, reizen, borrels, workshops, congressen, cursussen, je aansluiten bij een vakgroep, seminars etc. Laat iemand die je kent bijvoorbeeld weten dat je je oriënteert naar een bijbaan. Vraag: weet jij iemand die mij hierover iets kan vertellen, of: kun jij mij hierin adviseren?
Vind op onderwerp