Mijn baas is een dictator: wat te doen bij vervelende managers

Mijn baas is een dictator: wat te doen bij vervelende managers

Je baas is dan wel geen Kadaffi, maar misschien is het wel iemand met een gebruiksaanwijzing. En je bent gelukkig niet de enige...

‘34 Procent van werkend Nederland voelt zich niet gesteund door hun leidinggevende. Dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl. Bedrijven accepteren agressief leiderschap omdat het op korte termijn succesvol is, stelt Frank Walter, docent manager aan de RUG. Op lange termijn is het echter alleen maar schadelijk en kostbaar door verzuim. Volgens anderen worden leiders teveel geïdealiseerd in managementboeken, wat de druk alleen maar opvoert’ Gezien deze statistieken niet zo gek dat dienend leiderschap langzaamaan meer in trek komt. Maar dan weer even in het hier en nu: hoe ga je om met een vervelende baas?


Spreek dingen uit, maar wees diplomatiek
Zit je iets dwars of wil je iets bespreken met je manager, verzwijg dit dan niet zo lang totdat je je er echt kapot aan ergert. Kaart het aan, maar doe dit wel bedachtzaam. Vooral starters maken de vergissing de indruk te willen wekken dat ze alles beter weten. Bij managers met jarenlange ervaring wekt dit vaak irritaties op. Hoe doe je het diplomatiek? Spreek bijvoorbeeld vanuit de ik-vorm en benadruk een gezamenlijk probleem. Zie hier meer tips: https://www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/wanneer-gemanaged.htm


Sluit compromissen
Je hoeft je niet altijd bij iedere beslissing van je manager neer te leggen. Toch is het vermoeiend en vaak erg nutteloos om alleen voor je eigen standpunt te vechten. Zoek daarom naar oplossingen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Het team wint het altijd van het individu binnen een bedrijf. Kom elkaar daarom zoveel mogelijk tegemoet, dat is een veel bevredigender manier van werken. Zeg maar ‘Agree to disagree’.


Kijk ook naar je eigen rol
We zijn vaak zo overtuigd van het eigen gelijk, dat we vergeten welke rol we spelen in het geheel. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, beslissingen en uitspraken. Probeer de manager niet af te schilderen als ‘boeman.’ Dan plaats je jezelf op een voetstuk. Of je dit nu wil erkennen of niet, we zijn allemaal mensen met dezelfde behoeften. Hoe we daar uiting aan geven, verschilt. Zie ook de piramide van Maslow.


Streel de ego’s
Veel managers voelen zich in hun status aangetast als je kritiek uit of discussie aangaat. Wat dus belangrijk is, is dat je iemands hogere positie en deskundigheid erkent en uitspreekt dat je het advies van iemand waardeert. Zo laat je iemand in zijn/haar waarde. Beter slim dan sterk, toch? Streel het ego en je komt veel verder. Tast je het ego van je manager aan, dan heb je grote kans dat die persoon je gaat tegenwerken.


Laat het ff rusten
Soms zit je iets dwars, en al zou je nog zo graag je frustraties er uit willen gooien, het kan beter zijn om een stapje terug te nemen zodat je geen overhaaste dingen beslist of zegt waar je later spijt van krijgt. Het is niet erg als je niet overal het antwoord op hebt, durf gerust aan te geven als je iets wil laten bezinken, evalueren of ergens later op wil terug komen. In de hitte van de strijd, is het dus soms beter om even ergens te gaan afkoelen in plaats van op het kookpunt te komen. Bekijk alles dan even met de ‘helicopterview.’


Denk aan de sfeer
Bedenk dat alles wat je doet jou als ‘persoonlijk merk’ beïnvloed en jou kan aantasten. Houd je dus verre van zaken als roddelen, negatieve uitspraken (zeker publiekelijk) over de baas en dingen die zelf je prestaties negatief beïnvloeden, zoals je niet aan de afspraken houden, te laat komen, etc.

Vind op onderwerp