Jurre Groenenboom - CRE8, de digitale werkplaats

Jurre Groenenboom - CRE8, de digitale werkplaats

In het tijdperk van moderne technieken als 3D-printen en lasersnijden is de sociale firma CRE8 opgericht. 


Hier worden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot digitale producenten, designers en innovators. Jurre Groenenboom, mede-oprichter en creatieve coach van CRE8, vertelt hoe aan de Westerdoksdijk te Amsterdam de zogenaamde ambachten van de 21ste eeuw steeds populairder worden.

“Naast de Stichting bestaat CRE8 uit een VOF waar de verkoopactiviteiten zijn ondergebracht, zo vormen we een Social Venture met een kleine fabriek, winkel en stichting ineen. Wij werken met nieuwe technieken en fabriceren daarmee op kleine schaal zelfontworpen producten.

De makers zijn Amsterdamse jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt die opgeleid worden in een leerwerktraject. De computers en machines die we gebruiken voor de productietechnieken nemen weinig ruimte in en produceren amper afval. Daarom kunnen we ons als ‘fabriekje’ midden in de stad, dichtbij de mensen, vestigen. Ik noem dat ‘Urban fabrication’.

Sociaal produceren
In 2014 richtte ik samen met Maria Nguyen, oud-studiegenoot industrieel ontwerpen Delft, de stichting CRE8 op. Ik was geïnspireerd te werken met jongeren en een maatschappelijk doel nadat ik eerder had geholpen bij het opzetten van een soortgelijk concept.

Het leren van oude ambachten is niet populair bij jongeren. De nieuwe generatie is juist erg vaardig met computers. Daarom wilde ik ze graag enthousiasmeren voor een combinatie van digitaal ontwerpen met nieuwe technieken. Ook deze technieken hebben specialisten nodig liefst in Amsterdam en niet in bijvoorbeeld China.

Vaardigheden opdoen en doorstromen
Inmiddels heeft CRE8 zo’n 100 jongeren opgeleid tot digitale ambachtswerkers. Stichting Streetcornerwork levert en begeleidt de jongeren die bij CRE8 terecht komen. Jongeren kunnen zelf aangeven welk vak zij willen leren. Binnen de sociale werkplaats krijgen de jongeren begeleiding bij het bedienen van de machines en worden ze bekend met bepaalde ontwerpprogramma’s. Ben je creatief aangelegd dan stimuleren we je om zelf te ontwerpen.

Het doel is ervoor te zorgen dat jongeren bij CRE8 de nodige werknemersvaardigheden opdoen en structuur aanbrengen in hun leven zodat ze klaar zijn voor een vervolgopleiding of baan. We begeleiden ze in het hele traject.


CRE8 & commercie
De sociale werkplaats kent een eigen(tijdse) productlijn voor kinder- en interieurspullen. Vazen, lampen en naampuzzels die gemaakt zijn door de jongeren worden verkocht in hun webshop of winkel aan de Westerdoksdijk. Verder werkt CRE8 vooral in opdracht van creatieve klanten. Het toffe van onze technieken is dat we producten kunnen personaliseren en vormen naar wens. We kunnen per ontwerp produceren.

Architecten, omroepen als 3FM of NPO, reclamebureaus en modeontwerpers weten ons dan ook te vinden voor prototypes, maquettes, unica en kleine serieproducties. Voor de laatste jurkencollectie van Viktor & Rolf hebben wij bijvoorbeeld de tags op de jurken met onze laser uitgesneden. Daar zijn we best trots op.

Toekomst
We gaan nieuwe producten lanceren, onze bekendheid vergroten en meer werkplekken creëren. Ik wil graag het leerwerktraject ombuigen naar een mbo-opleiding waar studenten hun vak leren dat perfect aansluit bij de praktijk. We hebben al stageplekken dus als je student bent in de creatieve sector kun je bij CRE8 terecht.”

http://www.c-r-e-8.nl

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatieve en duurzame manier. Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website! 

Vind op onderwerp