Jonathan Morrison - WasteBoards

Jonathan Morrison - WasteBoards

Uit de begrippen recycling, plastic zwerfafval en duurzaamheid is het innovatieve idee ontstaan om van kunststof doppen een uniek skateboard te maken, de zogenaamde ‘WasteBoards’. 
Ondernemer Jonathan Morrison licht zijn idee in de serie ‘Eigen Baas’ van de Werkstudent toe.

“Eind 2015, toen ik in sales werkte, vertelde een vriend over Aernout Zappey en Rogier Heijning, zij maakten skateboards van kunststof doppen. In de skate scene leefde circulatie toen nog niet. Ik skateboard sinds mijn veertiende en besloot samen met Marius Smit van Plastic Whale, Aernout en Rogier in 2016 verder onderzoek te doen naar recycling van plastics en het bestaande idee door te ontwikkelen. Hieruit is WasteBoards ontstaan. 

Circulatie
Het is zonde dat voor elk nieuw product nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Dat vind ik geen goede gedachte. Wij laten zien dat je van waardeloos afval ook een kwalitatief goed product kunt maken. Het geeft meer verbinding om iets te doen wat leuk is waarbij het product ook een eigen verhaal heeft. Er is een probleem en een oplossing in één. In mijn liefde voor skateboarden heb ik circulariteit kunnen combineren: WasteBoards.

Perfectie & productie
Na de pitchavond in april 2016 kregen wij €25.000 euro subsidie van Sociale Helden West. Het product moest geperfectioneerd worden en later zijn we ons gaan richten op het opvoeren van de productie: we willen naast onze bewustmakingsactiviteiten wel winstgevend zijn. Met de verbeterde mal kunnen we 50-60 boards per week produceren.

Met ons tweede model bereiken we naast de milieubewuste consument ook de hardcore skaters. We hebben veel media aandacht gekregen zoals van de Gemeente Amsterdam, Amsterdam Made, I Amsterdam en de NOS. In 2017 hadden we in twee  maanden, 20 verkooppunten van de Wasteboards. 

In de eerste drie jaar hebben we ruim 1000 Wasteboards verkocht. We zijn twee keer genomineerd voor ADCN Award 2018. Daarna kregen we internationale aandacht van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland maar ook van Indonesië, Australië en uit Caribisch gebied.

Handgemaakt
De doppen worden ingezameld op festivals met festivalbezoekers en skateboarders. Ook zijn er speciale projecten op scholen. Kunststofafval hoort niet op straat thuis en heeft zo een educatief karakter. 

Het handgemaakte board bestaat uit twee lagen en wordt in speciale mallen gebakken (gesmolten en geperst). De onderste laag wordt gemaakt van vermalen plastic doppen terwijl de bovenkant van hele doppen wordt gemaakt. Je ziet op deze manier meteen waarvan het product is gemaakt. 

De twee lagen worden met elkaar versmolten. Het heeft zeker een jaar geduurd voor we de juiste techniek hadden ontwikkeld. Het mooie is dat de kleurpatronen steeds anders zijn: elk WasteBoard heeft zijn eigen unieke design.

Festivals
De fabriek stond in Amsterdam West, midden in de wijk, maar omdat er geur vrijkomt die omwonenden niet prettig vonden, zijn we verhuisd met de fabriek naar Diemen, waar we niemand lastig kunnen vallen. Het kantoor is in west gebleven. Daarnaast hebben we een ‘mobile bakery’ waarmee we festivals bezoeken. Dit is een omgebouwde zeecontainer.

Op festivals is enorm veel kunststof zwerfafval. Van ongeveer 900 doppen maken we ter plekke een design board. Festivals bestaan niet alleen uit optredens. Bezoekers kunnen verschillende dingen, liefst iets ‘groens’, doen.
 
WasteBoards past hier perfect in omdat door het doppen rapen het terrein schoon wordt opgeleverd, het maken van het board een activiteit is en deze samen bevorderen het bewustmakingsproces. Zo veranderen we plastic afval in een waardevolle grondstof.

Duurzaamheid
Een vergelijkbaar board is goedkoper dan Wasteboards. WasteBoards is echter 100% recyclebaar en er zijn geen bomen voor gekapt. We zijn Co2 vrij. Alleen de wielen en de bevestiging daarvan is nog niet recyclebaar. 

Ondernemerstip
Luister niet te veel naar meningen van anderen. Veel mensen hebben ons proberen te ontmoedigen met hun opvattingen. Als ik hier naar had geluisterd zou WasteBoards niet bestaan.

Dromen & Ambities
In gebieden waar veel zwerfafval is en weinig banen zijn, zoals bijvoorbeeld in de favelas van Rio de Janeiro of de sloppenwijken van Delhi, willen wij Wasteboards bakkerijen neerzetten.

Het zou dan helemaal tof zijn als we de trucks en de wielen ook van gerecycled materiaal kunnen maken. Ik heb de ambitie om de wereld te veroveren met een product dat het verhaal van afval naar grondstof overbrengt zonder woorden: WasteBoards!”

www.wasteboards.com

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.

Vind op onderwerp