Hoe solliciteer je aan de telefoon?

Hoe solliciteer je aan de telefoon?

Tegenwoordig worden veel meer selecties of sollicitaties over de telefoon gedaan. Soms krijg je enkele vragen, soms krijg je een overhoring voor de kiezen. Waar moet je op letten bij een telefonisch interview? Een belangrijke reden dat werkgevers en recruiters steeds meer tot een telefonische (pre-) selectie besluiten, is de kostenbesparing. Ook komt men sneller tot een beslissing, zonder onbewust factoren als uiterlijk en lichaamstaal mee te wegen. Dat kan voor jou natuurlijk voordelig of nadelig zijn. Waar je anders al je charme in de strijd gooit, moet je nu vooral inhoudelijk goed weten te antwoorden.

Een sollicitatiegesprek over de telefoon laat veel formaliteiten achterwege, zoals het aanbieden van een drankje, het schudden van handen, afscheid nemen, etc. Toch moet je een telefonisch sollicitatiegesprek vooral niet onderschatten!

- Zorg dat je je telefoon antwoord door je volledige naam duidelijk uit te spreken. Mocht je telefoon uit staan, zorg dan dat je een professioneel voicemailbericht gebruikt om mensen te laten terugbellen. Dus geen rare voicemail met liedjes of grapjes. Spreek je voicemail duidelijk en beleefd in, bijvoorbeeld: dit is de voicemail van (…), op dit moment ben ik niet in de gelegenheid de telefoon te beantwoorden. Bel me alstublieft op een later tijdstip terug of laat een bericht voor me achter, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug. Tot ziens!

- Zorg dat je een duidelijke afspraak maakt over het hoe en wanneer van het interview. Het is belangrijk dat je op een rustige manier kunt bellen zonder gestoord te worden. Word je gebeld voor een sollicitatiegesprek over de telefoon, maar komt het je niet gelegen, vraag dan eventueel of de werkgever/recruiter op een ander moment kan terugbellen. Achtergrondruis kan storend werken, evenals je eigen afleidingen.

- Heel belangrijk is dat je net zo beleefd en welbespraakt bent als dat je in een gewoon sollicitatiegesprek zou zijn. Sommige kandidaten worden door de afstand tussen hen en de interviewer verleid om ‘losser’ te praten, doe dit vooral niet! Blijf beleefd praten, spreek de andere persoon met u aan ook al klinkt de interviewer nog zo jong. Tenzij de persoon aan de andere kant van de lijn natuurlijk anders verzoekt.

- Spreek verstaanbaar en duidelijk. Als je de interviewer niet hebt verstaan, vraag dan om verheldering: kunt u dat nog eens herhalen alstublieft? Telefonisch is het soms lastiger belangrijke informatie goed over te laten komen, daarom is het des te belangrijker om aandachtig te luisteren en waar nodig vragen te stellen.

- Groot voordeel is dat je tijdens een telefonisch gesprek notities kan gebruiken en doorbladeren zonder dat het opvalt. In een sollicitatiegesprek zou dit alleen maar afleiden. Belangrijk is natuurlijk wel dat je je ‘huiswerk’ hebt gedaan: oriëntatie binnen de arbeidsmarkt en onderzoek naar de organisatie waar je solliciteert. Toch kan het tijdens een telefonisch sollicitatiegesprek handig zijn een kleine ‘cheatsheet’ te hebben.

- Zorg dat je telefonisch concreter en korter antwoord. Dat is altijd belangrijk in een sollicitatiegesprek, maar omdat je in een telefonisch interview geen oogcontact hebt of lichaamstaal kan laten zien, worden gesprekken al snel monotoon. Houd het daarom zo kort mogelijk. Waar nodig noem je voorbeelden van je prestaties en skills waarmee je de werkgever kan overtuigen. Je kunt immers je charmes niet in de strijd gooien!

- Daarnaast is het ook prettig dat je vrij kunt bewegen en niet per se nette kleding hoeft aan te trekken. Dat kan helpen als je je anders niet zo comfortabel voelt in een maatpak of mantelpak. Neem het sollicitatiegesprek desondanks net zo serieus als een ‘gewoon’ gesprek!! Geinspireerd op dit artikel.

Vind op onderwerp