Gezondheidsmanagement: advies van de SER
Preventie is hot! Hoe stimuleert u een gezonde lifestyle? Een medewerker die goed is in zijn werk, die flexibel is, goede resultaten behaalt en bovendien goed in het team ligt. Wat wilt u nog meer? Nou, als u het tegenwoordig aan werkgevers vraagt doen ze daar graag een schepje bovenop: hoog op de wensenlijst staat namelijk een gezonde medewerker. De gezondheid van het personeel, ook wel gezondheidsmanagement of integraal gezondheidsmanagement genoemd, lijkt steeds meer op de voorgrond te treden in hr-beleid, maar….
In hoeverre mag u zich als werkgever of personeelsmanager bemoeien met zaken die zich raakvlak hebben met zowel de werktijd als privé tijd; denk aan eten, sporten, drinken en roken? Kortom: wat houdt gezondheidsmanagement in?
Hier een aantal adviezen van de Sociaal-Economische Raad (SER) over preventief gezondheidsbeleid:
- Als een werknemer door een ongezonde leefstijl aantoonbaar slechter presteert, mag zijn werkgever hem daar echter wel degelijk op aanspreken.
- Gezondheidsprogramma's moeten volgens de SER wel altijd op vrijwilligheid zijn gebaseerd. Een werknemer moet zelf kunnen beslissen of hij eraan meedoet. De raad onderstreept zo de autonomie van de werknemer op het gebied van gezondheid en leefstijl. Zijn werkgever kan hem het sporten of stoppen met roken niet opleggen.
- Privacy is bij gezondheidsmanagement een belangrijk aandachtspunt. Wie de gezondheid van medewerkers laat meten, moet de uitkomsten laten anonimiseren of de werknemer toestemming voor inzage vragen.
- Een werkgever kan volgens de SER wel veel bereiken door van gezondheid een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid te maken. Binnen dit kader kan hij ook vrijwillige interventies zoals bedrijfsfitness aanbieden. Als de werknemer door zijn leefstijl aantoonbaar minder functioneert, mag de werkgever bovendien ingrijpen door aan dit laatste gevolgen te verbinden. Autonomie is dus niet hetzelfde als vrijblijvendheid.
Uit: ‘Een kwestie van gezond verstand: Breed preventiebeleid binnen arbeidsorganisaties’. Lees
hier het hele artikel.Nog een aantal uitspraken van de SER:
Leo Hartveld (FNV) onderstreepte namens de drie vakcentrales het belang van de privacy en vrijwilligheid. 'Werknemers zullen alleen enthousiast meedoen aan gezondheidsbeleid als ze er zeker van zijn dat gevoelige informatie over hun gezondheid niet terecht komt bij werkgever of verzekeraar.'
Verder bepleitte hij een integrale aanpak: arbozorg en gezondheidsmanagement moeten onderdeel zijn van een goed personeelsbeleid. 'Het heeft weinig zin een periodiek medisch onderzoek aan te bieden, als de arbeidsomstandigheden niet op orde zijn.’
Lees hier meer.
Vind op onderwerp