Formeel of informeel? Waaruit leid je de dresscode en sfeer af?

Formeel of informeel? Waaruit leid je de dresscode en sfeer af?

Niets is zo nuttig als het spiegelen tijdens een sollicitatiegesprek. Met de gepaste kleding, spreekstijl, een toegespitst CV en een gerichte sollicitatiebrief
vergroot je de kans op een goede match met je potentiële werkgever. Hoe achterhaal je de dresscode en sfeer van een organisatie voorafgaand aan je sollicitatiegesprek?

‘Werken bij pagina’ en de website
Het onderzoeken van de website is misschien een open deur, maar juist daar vind je al veel informatie over hoe de organisatie omgaat met klanten en eigen personeel. Vaak wordt de bezoeker op de website als ‘u’ aangesproken als het gaat om een zakelijke doelgroep. Wordt de bezoeker met ‘jij’ aangesproken, dan is dit vaak al een indicatie van een meer informele sfeer.

Heeft de website ook nog een aparte vacature sectie, of een ‘werken-bij-onderdeel,’ dan geeft dit een nog beter beeld. Hierin wordt iets verteld over de organisatie zelf en wat je daar van kan verwachten. Omdat dit gedeelte aan sollicitanten is gericht, mag je er van uit gaan dat dit een goed beeld geeft van de organisatie,of in ieder gevalhet beeld dat het bedrijf graag bij zichzelf terugziet, werkelijkheid en wens kunnen natuurlijk nog wel eens uit elkaar liggen.

Verschillen in woordkeuze
Woordkeuze is een belangrijke indicatie voor het type organisatie, maar pas op: het zegt niet alles! Een organisatie die heel formeel naar de klanten opereert, hoeft dit niet per se binnen haar eigen organisatie te zijn. Hier een tipje van de sluier: als zowel de bezoeker als de sollicitant met je aangesproken wordt, is dit vaak een teken van een informele sfeer. Een organisatie die consistent overal u gebruikt, is vaak wat formeler.

Lees ook goed hoe de organisatie zichzelf omschrijft: als een professionele, zakelijke omgeving of juist een open organisatie waar een ontspannen sfeer hangt? Je kunt dan vast wel aan afleiden wat voor dresscode hier bij past. Formele organisaties gebruiker vaak wat meer jargon en formele taal en informele organisaties gebruiken wat vlottere teksten in spreektaal.

Branche
Ook de branche geeft een indicatie van de sfeer van een organisatie. Dit heeft ook meestal te maken met de aard van de werkzaamheden. Organisaties die een dienst verlenen of producten verkopen, zijn vaak in dresscode en contact naar buiten toe formeler dan bijvoorbeeld non-profit organisaties, scholen, en organisaties zonder winstoogmerk. Organisaties die een bepaalde vertegenwoordigers rol hebben, zoals de overheid, hebben vaak een meer formele sfeer en dresscode. Financiële instellingen en zakelijke dienstverleners zijn hier ook voorbeelden van.

Functiegerelateerd
Is je voorkomen erg belangrijk in je potentiële functie? Moet je netjes, representatief overkomen, zoals bij een functie als receptionist(e)? Of solliciteer je naar een functie waar je een natuurlijk overgewicht (bewaker, politieagent) moet uitstralen? Dan is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan je kleding. Als de functie een bepaald kostuum vereist, is het verstandig je op je sollicitatiegesprek zakelijk te kleden.

Langs gaan
De beste indruk krijg je natuurlijk persoonlijk. Een misschien wat speciale, maar effectieve manier om die indruk te krijgen is om een keer (on)aangekondigd langs te gaan bij de organisatie. Bijvoorbeeld om je CV of brief achter te laten. Maak notities in je hoofd van je indruk van het personeel, zoals de secretaresse of receptioniste, de inrichting van het kantoor, de interactie tussen het personeel en de kleding die men draagt.

Telefonisch
Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek kun je met gerichte vragen ook telefonisch goed te weten komen wat de organisatie kenmerkt. Vind je het echt moeilijk om te herkennen wat precies de ongeschreven regels van de organisatie zijn, vraag dan naar de expliciete dresscode.

Hoe kun je je het beste kleden?
In een net (mantel) pak met sobere kleuren, net gepoetse schoenen en een verzorgd uiterlijk kun je vrijwel nooit de plank mis slaan in een sollicitatiegesprek. Open schoenen, korte mouwen, teveel accessoires, schreeuwerige kleuren, onverzorgde schoenen of kleding, sieraden of parfum zijn nooit aan te raden!


Nunances in kleding bij formeel en minder formeel
Toch kun je kleine nuances in je kleding aanbrengen als de setting meer of minder formeel is. Houd echter wel altijd deze belangrijke voorbereidingen in acht.

- Formeel: mannen in driedelig plak, zwart, grijs, donkerblauw of een lichte pinstripe met licht overhemd en nette gepoetste schoenen. Voor vrouwen geldt bijvoorbeeld ook een driedelig pak of een mantelpak in dezelfde kleuren. Iets meer kleur is vaak ook toegestaan bij vrouwen. Hakken, nette laarzen in een sobere kleur.

- Iets minder formeel tot casual: man draagt wel overhemd of een net shirt met lange mouwen, daaronder een nette broek (niet van een broekpak, maar bijvoorbeeld een hele nette donkere spijkerbroek), vrouwen dragen een net shirt met lange mouwen en een rok/broek. Combinaties tussen een net shirt en een wat meer vlotte broek of rok en nette zijn mogelijk, maar ook iets meer sportieve schoenen zijn toegestaan (voorzichtig met het dragen van sneakers, is niet overal gepast!) Kleuren, mits subtiel, zijn bij een informele dresscode vaak ook toegestaan.

Vind op onderwerp