Diplomatiek en tactvol zijn
Tact, ook wel genoemd diplomatie is een zeer belangrijke vaardigheid of eigenschap. Met tact probeer je zodanig in te spelen op gedachten, gevoelens, standpunten of situaties van anderen dat je onnodige irriaties voorkomt of weg neemt. Op de werkplek is dat zeker nuttig. Lees daarom hoe je tactvol en diplomatiek in een sollicitatiegesprek kunt optreden.
Mogelijke vragen: Hoe tactvol of diplomatiek ben jij? Hoe los je conflicten op?
Waarom wordt deze vraag gesteld?Een werkgever wil weten of jij inzicht hebt in gevoelige situaties en of je een probleemoplossend vermogen heeft. Vooral in zakelijke relaties is het belangrijk dat je weet hoe je voorzichtig moet handelen en of je weet wat er in bepaalde situaties passend of gewenst is. Er gaat veel geld gemoeid met klantenrelaties, pak je een gesprek, overleg of vergadering helemaal verkeerd aan, dan kan dat bij een wederpartij in het verkeerde keelgat schieten.
Hoe antwoord je?Bepaal voor jezelf natuurlijk eerst in hoeverre jij tactvol en diplomatiek bent en of je je hier nog in kunt verbeteren. Bedenkt verder wat het doel is om tactvol te handelen. Een aantal voorbeelden om jouw handelen toe te lichten:
- Je geeft de ander de gelegenheid zijn/haar situatie uit te leggen, zonder hem/haar aan te vallen
- Je zorgt dat je altijd goed luistert naar anderen
- Je bent bereid om concessies te doen en tast af in hoeverre de andere partij dat ook is - Je denk eerst na voordat je iets zegt, zeker als het een gevoelige situatie is, je geeft nooit zomaar een oordeel
- Je gaat vertrouwd om met privé informatie - Je verwoord je mening vanuit ik-standpunt en stelt het niet als een feit of waarheid.
- Je vermijdt beschuldigingen in de “jij-vorm”. Dus niet: je doet iets fout of het is fout, maar: ik zou het graag anders zien. “Een ik-boodschap nodigt je gesprekspartner uit om begrip op te brengen voor jouw kant van de zaak.” (bron: carrièretijger.nl)
Vind op onderwerp