De LinkedIn profiel checklist
De Linkedin profiel checklist hebben wij voor jou gemaakt zodat jij snel in één oogopslag kan zien wat je nog moet doen aan je LinkedIn profiel. LinkedIn is het 'zakelijke' netwerk wat je naast je Facebook, Twitter, Snapchat moet bijhouden. Aangezien je LinkedIn profiel een zakelijk profiel is, is het belangrijk om geen dingen te vergeten.
Bij deze dus de LinkedIn Profiel Checklist
1 Heb je een professionele foto?
Je profiel is niet compleet zonder goede foto. Zet dus niet de eerste de beste exotische vakantiefoto online en zeker geen selfie. Besteed aandacht aan deze foto. Je profielfoto is namelijk het eerste wat iemand ziet en is medebepalend of mensen verder je profiel gaan lezen.
2 Is je kopregel duidelijk en professioneel?
De kopregel op je LinkedIn profiel staat bovenaan de pagina direct onder je naam. In deze kopregel kan je exact vertellen waarnaar je op zoek bent, met wie je zaken wilt doen of waarop je gevonden wilt worden. In maximaal 120 karakters heb je de kans om jezelf op unieke wijze te positioneren. Elke woord van je kopregel komt namelijk voor in de zoekresultaten van Google. Heb je nog geen idee hoe je je kopregel van je LinkedIn profiel moet inrichten? Bekijk dan de voorbeelden die LinkedIn je aangeeft voor wat nuttige inspiratie.
3 Zijn je contactgegevens zichtbaar en correct?
Als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan is dit één van de belangrijkste dingen. Het is dat we geen volgorde van belangrijkheid hanteren op de LinkedIn Checklist, anders had hij waarschijnlijk met stip op 1 gestaan. Bedrijven, recruiters, consultants willen je op een eenvoudige wijze snel bereiken. Zoekopdrachten door recruiters op plaats/regio worden gedaan op basis van het feit dat jij je postcode/woonplaats hebt ingevuld. Zorg dat je contactgegevens altijd up-to-date en direct inzichtelijk zijn. Stel je voor dat iemand anders makkelijker te benaderen is...
4 Is je LinkedIn samenvatting een goede elevator pitch?
De perfecte LinkedIn samenvatting bestaat natuurlijk niet. Laten we je in ieder geval een goed eind op weg helpen. Vergelijk je LinkedIn samenvatting met een elevator pitch. In de lift heb je slechts enkele secondes om uit te leggen wat je kan. Zo moet ook je LinkedIn samenvatting zijn, alleen dan niet op je zelf georiënteerd. Vertel kort wat je voor iemand kan doen, waarom jij de beste bent en laat zien waarom jij dit graag doet. Er zijn ook een aantal valkuilen die je beter kan vermijden.
Lees hier alles over de do's en dont's van de LinkedIn samenvatting.
5 Maak je gebruik van de juiste trefwoorden (SEO) in je LinkedIn samenvatting.
Met de juiste zoekmachine optimalisatie van LinkedIn profiel sta je boven je concurrenten. Overdrijf het niet door te smijten met diverse vakgerelateerde vaktermen. Door consequent bepaalde termen/trefwoorden te gebruiken in je samenvatting, in je werkervaring en (de allerbelangrijkste) in je kopregel zal je sneller gevonden worden op deze termen. Zie ook punt 8 'vaardigheden' van deze LinkedIn Profiel Checklist.
6 Staat je naam in de publieke URL van LinkedIn profiel?
Een gesprek gehad met iemand en alleen zijn naam onthouden? Natuurlijk zoek je deze persoon op. Ook als je het gesprek nog moet hebben. LinkedIn maakt voor elke profiel een bepaalde publieke URL. Deze publieke URL is zelf aan te passen. Een goede publieke URL van het LinkedIn profiel ziet er zo uit: https://nl.linkedin.com/in/jevoornaamjeachternaam. Op deze manier komt je publiek LinkedIn url goed naar voren in de zoekmachines, hij is mooi om te delen en het staat netjes op je eigen CV.
7 Zijn je 3 meest recente functies in detail omschreven?
Plaats niet alleen je laatste werkervaring op je LinkedIn profiel. In principe zit er geen limiet op het aantal werkervaringen, maar richt je (indien je dit aantal hebt) je minimaal op de drie meest recente werkervaringen dan wel de drie meest relevante werkervaringen. Geef hierin je werkgever ook enige ruimte om zichzelf te profileren. Dit werkt voor jou en hem/haar goed. De overhand moet natuurlijk over je eigen functie/verantwoordelijkheden gaan. Als je bepaalde presentaties (slideshare) of videomateriaal (youtube) kan toevoegen val je gegarandeerd op.
8 Heb je al je opleidingen, vaardigheden en andere hoogtepunten ingevuld?
Het is goed om al je opleidingen te benoemen op je LinkedIn profiel. Vaardigheden moet je zeker ook benoemen. Pas echter op dat je er niet teveel opnoemt. Wat zijn je echte vaardigheden, waarop onderscheid je jezelf. Kies met zorg op welke vaardigheden je je wilt profileren. Het beste is om de kern-vaardigheden terug te laten komen in je samenvatting. Dit zorgt voor een samenhangend, geoptimaliseerd LinkedIn-profiel.
9 Vraag je om aanbevelingen?
Het geven van aanbevelingen is net zo belangrijk als het vragen om aanbevelingen. Probeer om bij succesvolle projecten direct een aanbeveling te vragen van een opdrachtgever. Aanbevelingen van anderen, met name relevante anderen, geven vertrouwen. Probeer altijd er voor te zorgen dat je op een oprechte manier wordt aanbeveelt. Een tekst met alleen superlatieven en haast onmogelijke behaalde prestaties wekt argwaan en is slecht voor jou en degene die je aanbeveling heeft geschreven. De meeste aanbevelingen worden pas gegeven als je er om vraagt. Zet dus zelf de eerste stap op weg naar een betrouwbaar LinkedIn profiel.
10 Laat jij je door anderen introduceren?
Nummer 10 al weer van de LinkedIn Profiel Checklist. Een item wat indirect bij je profiel hoort. Het aantal mensen waarmee je gelinked bent staat altijd prominent bovenaan je profiel. Het aantal connecties geeft, hoe je het ook ziet, een bepaalde waarde aan je profiel mee. Je moet er dus voor zorgen om het aantal connecties wat je hebt regelmatig uit te breiden. Een goede manier om dit te doen is er voor te zorgen dat iemand je gaat introduceren. LinkedIn geeft mooi aan via via je met wie in connectie staat. Geef gemotiveerd aan bij deze persoon waarom je geïntroduceerd wilt worden. Misschien kan hij hem/haar ook weer bij iemand anders introduceren. Zo help je elkaars netwerk te vergroten.
11 Participeer je in en discussieer je mee in groepen?
Belangrijk onderdeel in je profilering op LinkedIn. Voor elk onderwerp waarop jij je wilt profileren kan je wel een groep vinden op LinkedIn. Vaak zijn er nog wel meerdere groepen te vinden over hetzelfde onderwerp. Probeer hierin 'de beste' groep te vinden. De beste groep kan de groep zijn waaruit je de beste contacten haalt, of de groep waarbij anderen je inbreng waardevol vinden of waarbij jij aan de hand van gevoerde discussies je inzichten kan aanscherpen. Enkel het lidmaatschap op je profiel is niet genoeg. Kies met zorg je groepen uit en bepaal op welke manier jij van meerwaarde voor de groep kan zijn.
12 Volg je interessante werkgelateerde bedrijven?
Je kan interessante bedrijven op LinkedIn volgen om verschillende redenen. Je bent hierdoor snel op de hoogte van het laatste bedrijfsnieuws. Nieuwe producten zullen ook op de bedrijfspagina getoond worden. Je hebt snel toegang tot de laatste nieuwe vacatures en, als het bedrijf zich enigszins wil profileren op LinkedIn, kan je interessante gedeelde nieuwsartikelen vinden die belangrijk zijn voor het bedrijf en/of de sector. Door nieuwsberichten te 'liken' of opnieuw te delen zal het bedrijf (de beheerder van bedrijfspagina) snel op de hoogte zijn van je interesse voor het bedrijf. Misschien wel de eerste stap in je sollicitatie bij het specifieke bedrijf!
13 Is je profiel gelinkt aan andere netwerken en/of websites?
Zit je ook op Twitter, Pinterest, Facebook en zijn dit websites, die een bijdrage leveren aan je personal brand? Deel ze dan ook op je LinkedIn profiel pagina. Net zoals een Tumblr blog of een eigen website. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel een knooppunt is van je online activiteiten. Als je liever bepaalde privédingen niet wilt combineren met je professionele branding dan is het het beste om deze privéitems niet online te zetten. Op geen enkel netwerk. De rest, wat je met de wereld wilt delen, kan daarom beter goed vindbaar zijn. Het versterkt je positie en je profiel.
14 Plaats je regelmatig een nieuw bericht en deel je artikelen die je interessant vindt?
Hoe actueel is je profiel? Hoe actueel kan je je profiel houden als je ergens al weer wat langer werkt? Ongetwijfeld volg jij, als echte vakidioot, de nodige blogs en websites op je eigen vakgebied. Door regelmatig dit soort artikelen te delen op je LinkedIn profielpagina en, nog beter, van wat eigen commentaar te voorzien hou je je profiel up-to-date en lekker fris. Door structureel artikelen te schrijven over een bepaald onderwerp doe je nieuwe kennis en zullen je bezoekers je gaan waarderen om je diepgaande kennis.
15 Nodig jij nieuwe connecties uit met een persoonlijke introtekst?
Weet jij nog wie de laatste 10 mensen zijn waarmee je connectie hebt gemaakt? Wie sprong daar het meeste tussenuit? Juist geen één. Dit kan je voorkomen. Nodig potentieel nieuwe connecties uit met een persoonlijke introductietekst. Door je persoonlijke toch zullen zij jou wel herinneren.
16 Beantwoord je snel inkomende berichten?
Het is mogelijk om berichten te versturen via LinkedIn naar je connecties. LinkedIn is een zogeheten sociaal netwerk. Iets wat lijkt op een kroeg. Als je in een kroeg elke keer 10 minuten moet wachten op het antwoord van je gesprekspartner zal je snel met iemand anders gaan praten. Zo is het ook op LinkedIn, het zal gewaardeerd worden als je snel op binnenkomende berichten reageert.
17 Komt je LinkedIn profiel overeen met je CV?
En het laatste punt van de LinkedIn profiel Checklist. Even terug naar je oude vertrouwde CV. Als een organisatie nog om een CV vraagt, zorg dan dat deze 1-op-1 overeenkomt met je profiel. Alle ervaringen, opleidingen en vaardigheden moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Zelfs je samenvatting en je kopregel kunnen (deels) overgenomen worden op je CV. Zorg voor een eenduidige uitstraling over alle communicatiekanalen heen.
Dit was De Werkstudent LinkedIn Profiel Checklist.
Als je het wat vond, deel deze pagina / infographic zodat anderen er ook wat aan hebben. Heb je tips/ideeën voor ons? Laat het weten.
En over interessante bedrijven gesproken:
volg je Uitzendburo De Werkstudent al op LinkedIn? :)
Vind op onderwerp