Charlotte Heine - Potverdorie!
Vier fruitspreads met kruiden en één chutney in een glazen pot met vrolijke, gekleurde etiketten is het resultaat van vijf jaar met hart en ziel werken. Werken met een ideaal: Voedsel mag om uiterlijke redenen niet tot afval degraderen. Charlotte Heine over haar bezieling van buitengewoon fruit en groente.
“Het idee ontstond toen ik in de supermarkt zag dat fruit en groente geselecteerd werden om wat niet standaard is weg te gooien. Dat voedsel enkel omdat de grootte niet goed is of omdat er een spotje op zit, wordt weggegooid vind ik niet kloppen.
In overleg mocht ik de afgekeurde appels met deukjes en bijvoorbeeld bananen met plekjes wekelijks komen halen. Daar ben ik samen met Joep Weerts spreads en chutneys van gaan maken, thuis aan de keukentafel, afhankelijk van wat het aanbod was.
Op de Pure Markt bleek voldoende animo te zijn voor onze spreads en gedachtengoed. We konden de keuken van het pop-up restaurant op het Westergasterrein gebruiken waar Potverdorie! in de keuken gebruikt werd.
Ook hebben we een tijdje in het buurthuis gewerkt waar mensen uit de buurt kwamen helpen. Nadat we, na een aantal verhuizingen, een professionele keuken konden delen met Coco Conserven, is de productie inmiddels volledig uitbesteed.
LeveranciersOm meer stabiliteit in de productie te krijgen, zijn we gaan werken met vaste leveranciers. De Centrale Markthallen op de Jan van Galenstraat is er daar één van. De fruitboer in Zeeland, die mij in de droge, warme zomer van 2018 benaderde in verband met 60.000 te kleine pruimen, is inmiddels vaste leverancier.
Kees Hamelink uit Wemeldinge kon voor zijn drie millimeter te kleine pruimen van de inkooporganisatie geen fatsoenlijke prijs krijgen. Via social media hebben we dit gedeeld en konden we helpen met de volledige afname. We kwamen hiermee in het nieuws, kregen meer bekendheid en meer volgers op Facebook en zo kwam er ook een vaste frambozen- en bramenteler bij.
Spreads of jam?Potverdorie! spreads mogen geen jam heten omdat er teveel fruit in zit, namelijk 70%. Voor jam is dat maximaal 65%. Het fruit komt uit Nederland, zoals de Betuwe en Westland. De spreads worden op smaak gebracht met een beetje suiker, dat ook voor de houdbaarheid belangrijk is.
Verder zit er citroenzuur in en pectine om het te binden tot een jamstructuur. Een vegan product dus. We hebben uienchutney en vier spreads: frambozen-munt, bramen-laurier, kersen-rozemarijn en pruimen-gember. We leveren met name aan speciaalzaken.
Een belangrijk aspect van Potverdorie! is dat ik een eerlijke prijs betaal aan de teler voor het minder perfecte deel van zijn oogst. Tenslotte moeten zij de plukkers ook gewoon betalen.
Ondernemer Charlotte Heine bij een teler.
Verlies
Dit jaar heeft mijn compagnon besloten, na vier jaar samengewerkt te hebben, te stoppen. Dat is jammer. We hebben samen met plezier en toewijding op idealistische wijze aan Potverdorie! gewerkt.
Blijft dat er nog heel wat moet gebeuren om Potverdorie! winstgevend te maken, daar sta ik nu alleen voor. Geloof me, dat is heel veel werk en het levert nog geen volledig inkomen op.
Happy metWat ik zo mooi vind, is het verhaal achter een kilo fruit: dat ik het fruit bij de teler aan de boom zie hangen en later in de speciaalzaak zie. Met de nieuw ontworpen etiketten van Potverdorie! vallen ze door de frisse kleuren goed op. Peter Heijkamp van ‘Buro van Ons’ heeft deze ontworpen.
Ook ben ik happy met ieder nieuw verkooppunt waar ze bewust kiezen voor de smaak en het verhaal van Potverdorie!
OndernemerstipLaat je niet weerhouden door tegenslag. Als je wilt, kun je heel veel, soms meer dan je denkt, blijven doorzetten dus!
Dromen & AmbitiesMet z’n allen omarmen wat er is. Of het fruit nu klein is, krom of verschillend van kleur is, voedsel wordt om die reden niet weggegooid en de teler krijgt een goede prijs. Verkooppunten worden uitgebreid, Potverdorie! heeft een vaste plek in de winkel en is winstgevend, want iedereen vindt het verhaal erachter belangrijk en bovendien zijn de spreads en de chutney verrukkelijk.”
www.potverdorie.nlDeze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.
Vind op onderwerp