8 Manieren om je baan te houden

8 Manieren om je baan te houden

Werk vinden kan een aardige uitdaging zijn, heb je eenmaal die baan binnen dan zit je gebakken. Of..toch niet? Geloof het of niet, het behouden van je baan kan een nog grotere opgave zijn! Bijvoorbeeld omdat je functie wegbezuinigd wordt, of omdat je werk projectmatig of tijdelijk van aard is. 8 Tips die je helpen om je baan te behouden. Wees onmisbaar
De belangrijkste redenen om een baan te 'verliezen' zijn dat je werk niet meer nodig is, onbetaalbaar is voor je werkgever of dat jij makkelijk vervangbaar bent. Zorg daarom dat je onmisbaar bent! Hoe doe je dat? Specialiseer je in een bepaalde taak, pak dingen aan die niemand anders aandurft. Word expert op een bepaald gebied. Ontwikkel je vaardigheden zo dat jij een unieke eigenschap bezit die niemand anders in de organisatie heeft. Je mag je dan het laatst bij het team gevoegd hebben, als jij skills bezit die niemand anders heeft wil je werkgever je niet snel kwijt!

Werk hard
Het klinkt misschien heel logisch, maar zorg dat je inzet en kwaliteit van werken maximaal blijft. Na verloop van tijd kun je iets te gemakzuchtig worden en daar kan je werk onder lijden. Dat wordt door iedereen opgemerkt. Nonchalant te laat komen (ook al is het maar 10 minuutjes), deadlines missen of je teveel laten afleiden door prive-zaken, kunnen je
je kop kosten in een felle en concurrerende arbeidsmarkt. Zorg dat jij en je collega's je serieus nemen!

Omarm vernieuwing
Flexibiliteit is in bijna iedere functie de sleutel tot succes. Sta open voor suggesties van anderen (daar leer je van), pas je aan op veranderende omstandigheden en werk over als dat noodzakelijk is. Vooral in een dynamische organisatie is dat van belang. Niemand houd van stugge collega's, omarm vernieuwing!

Initiatief en hulp
Nog een belangrijk punt is dat je zoveel mogen initiatief toont. Wacht niet tot het werk naar je toe komt, maar zorg dat je zelf werk naar je toe trekt en desnoods creërt. Uiteraard wel binnen de kaders van je functie (bevoegdheid). Als je zonder werk komt te zitten, is het al snel bye-bye met je functie. Waarom zou een werkgever je tenslotte aanhouden als je blijkbaar niet genoeg te doen hebt? Er is bijna altijd genoeg werk, je moet gewoon weten te herkennen wat er nodig is. Vraag aan collega's of ze ergens hulp bij nodig hebben of bied die aan. Signaleer vraagstukken vanuit de organisatie die je kan beantwoorden of start een nieuw project op.

Blijf Positief
Het is soms verleidelijk om je te mengen in de dagelijkse roddelpers. Roddelen gebeurt bijna overal, maar probeer je er niet teveel in te verliezen. Vermijd negatieve uitingen over jezelf, je werk, je collega's en bovenal je baas. Let op je houding! Het lijkt misschien onbelangrijk, maar een negatieve collega zal niet bijdragen aan producitiviteit en werksfeer. Allemaal aspecten die bewust meespelen wanneer er beslissingen genomen worden over de voortzetting van jouw functie.

Wees een teamplayer
Isoleer jezelf niet van de rest van je collega's. Zelfstandigheid is belangrijk, maar laat ook zien dat je onderdeel uitmaakt van het team. Organiseer gezamenlijke activiteiten. Vraag om input van je collega's. Laat je betrokkenheid merken en houd mensen op de hoogte van waar je mee bezig bent. Als je onzichtbaar bent in de organisatie kan men zich gaan afvragen wat je precies doet en of jij wel een belangrijke rol speelt. Als je rol in de organisatie duidelijk is voor iedereen, zal men ook sneller bevestigen dat je hard nodig bent.

Houd je skills bij
Met de jaren komt ervaring, maar dat houdt niet in dat je alle wijsheid in pacht hebt. Probeer daarom regelmatig je kennis bij te spijkeren. Dat hoeft niet alleen met betaalde middelen zoals training of workshops. Het kan ook door veel te lezen en je ergens in te verdiepen, een mentor te zoeken binnen de organisatie of meer te brainstormen met collega's om tot nieuwe inzichten te komen. Kortom, zorg dat je nieuwe dingen leert die je kunt toepassen in je werk. Laat zien dat je jezelf wil verbeteren.

Stel doelen voor jezelf
Het werkt erg motiverend als je concrete doelstellingen formuleert voor jezelf en deze ook probeert te behalen. Deel deze doelstellingen ook met anderen en maak ze inzichtelijk en meetbaar, zodat men weet dat je productief bezig bent. Bovendien is het voor jezelf een hulpmiddel om niet afgeleid te raken en geeft je elke dag weer een extra zetje om je meer in te spannen voor resultaat. Resultaten zijn belangrijk!

Vind op onderwerp