7 Manieren om je concurrentie te verslaan in je zoektocht naar een
Er zijn verschillende manieren om aan een sollicitatiegesprek en daarmee een nieuwe bijbaan/baan te komen. Maar hoe doe je dat, wanneer er in tijdens van crisis sollicitanten bij werkgevers in de rij staan? Wij geven je 7 tips om je concurrent-sollicitanten te slim af te zijn.
1. NetwerkHet klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen: netwerk onder vrienden, familie, kennissen en zelfs onder vaag bekenden. Je maakt op deze manier kenbaar dat je op zoek bent en vrij in de markt bent. Nog belangrijker is om via je netwerk aanbevelingen te krijgen. Netwerken is vaak via bekenden doorgesluisd worden naar de volgende contactpersoon, als vriendendienst. Een andere tip is om van collega's en mensen die je in de zakelijke sfeer kennen, aanbevelingen te krijgen. Laat ze een referentie schrijven op Linkedin.
2. Ga naar plekken waar je mensen met dezelfde interesses en werkvelden vindt.Als je niet zelf op pad gaat, zul je ook niet gevonden worden. Dit geldt niet alleen voor online inspanningen, maar ook 'offline'. Door aan seminars deel te nemen, naar beurzen te gaan of workshops te volgen meng je je in een publiek dat zich met dezelfde dingen bezig houdt of zich in hetzelfde werkveld begeven. Zo breidt je je netwerk uit en doe je nieuwe inpiratie en kennis op binnen of buiten je werkveld.
3. Wees vindbaar.Naast verschillende events waar je je gezicht kunt laten zien, is het ook belangrijk dat je online vindbaar bent.
Dit doe je niet door alleen ergens op linkedin een verdwaald profiel achter te laten, maar ook door je CV online vindbaar te maken. Kies trefwoorden die de werkgever ook gebruikt om jouw profiel of CV te vinden. Zet je CV op verschillende op de daarvoor bestemde plekken, zoals jobboards of profielsites.
Maak een website met online portfolio of filmpje van jouw werk.
4. Wees bekend om waar je goed in bent.Als je graag goed wil worden in je vak en een graag geziende kandidaat wil worden onder werkgevers, is een belangrijk doel om jezelf te profileren in je beroepsveld. Geef tips aan mensen, schrijf over je eigen ervaring, houd een blog bij of geef workshops aan mensen waarin je je kennis kunt overdragen. Ook als je nog niet zo ervaren bent in je werkveld, kun je hiermee beginnen. Begin bijvoorbeeld door veel nieuws en blogs te lezen over jouw beroep. Probeer bijdrages te leveren aan deze onderwerpen. Misschien kun je ergens als gastschrijver of blogger beginnen om je meer te profileren in een beroepsveld. Op deze manier maak je reclame voor jezelf, je dienst en kennis. Er is niets zo krachtig als mond-tot-mond reclame.
5. Spijker je kennis bij
Soms is dat streepje extra op je CV nodig. Misschien kun je een cursus of workshop volgen die essentieel is voor je toekomstige functie, of die doorslaggevend kan zijn in de keuze voor jou als kandidaat. Het is niet alleen goed voor de werkgever, maar ook voor jezelf dat je je net dat beetje meer hebt gespecialiseerd.
6. Pak alles aan wat je kan helpen in je zoektochtSoms is de markt niet zo gunstig als je zou willen als je gaat solliciteren. Pak dan ook werkzaamheden aan die je kunnen helpen bij je verdere zoektocht, zoals freelancewerk of vrijwilligerswerk, misschien zelfs nevenactiviteiten voor een vereniging. Ook op deze manier breidt je je netwerk uit, kun je aanbevelingen krijgen en doe je tegelijkertijd meer werkervaring op.
7. Wees creatief om op te vallen.Soms is je CV ok, prima en netjes verzorgd, maar mist deze net de overtreffende trap. Een persoonlijk tintje, een creatieve inslag; het ligt er maar net aan wat je tak van sport is, maar het kan helpen om net dat beetje extra te doen om je CV te laten opvallen bij je werkgever. Verken de mogelijkheden van digitale media. Wellicht is een youtube video een oplossing, een online portfolio of misschien wel een live demonstratie van je vaardigheden.
Bij De Werkstudent hoef je trouwens niet zo'n lange route af te leggen om naar werk te zoeken. Kijk bijvoorbeeld is bij onze
recente vacatures. Reageer als er iets bij staat voor je. Dan houden we met jou een intake en als we een positieve indruk van je hebben, wordt je al snel bij de werkgever geintroduceerd!
We geven je overigens ook gratis advies over je CV. Ga naar
www.werkstudent.nl/cvcheck voor tips die je direct kunt implementeren om je CV een positieve boost te geven.
Vind op onderwerp