5 Tips voor een verfrissend sollicitatiegesprek voor werkgevers

5 Tips voor een verfrissend sollicitatiegesprek voor werkgevers

Sollicitatiegesprekken geven vaak veel inzicht, maar omdat ze voor vele recruiters dagelijkse kost zijn en weinig varieren, kunnen ze nogal saai worden. Voor zowel een sollicitant als een recruiter kan het een verademing zijn om de setting van zo’n sollicitatiegesprek eens te veranderen. Sollicitatie tijdens lunch
Houd uw interview tijdens de lunch. Het is een wat informele setting, maar ook op deze manier leert u de kandidaat kennen, vaak leert u juist een betere inschattig te maken van de persoonlijke kwaliteiten. Het is gelijk een manier om goede te testen hoe iemand zich gedraagt in een sociale setting: hoe gaat de persoon om met het bedienend personeel, wat zijn haar/zijn manieren, praat de kandidaat wanneer u eet en omgekeerd, etc. Bovendien slaat u zo twee vliegen in een klap: eten moet u toch en zo benut u uw tijd optimaal.

Diner met partner
Over eten gesproken: een diner waarbij u de kandidaat met partner uitnodigt, is een nog betere manier om de eigenschappen van een kandidaat te ontdekken. Er is veel meer interactie. Het is een tikkeltje Amerikaanse opzet, maar het kan ook voor u werken. Let op dat deze persoonlijke aanpak niet door iedereen gewaardeerd kan worden.

Online participatie
Nodig meerdere kandidaten uit voor een online discussie. Stel hierin een topic of probleem centraal waarin de kandidaten oplossingen en ideeën voor kunnen aandragen. Dit kan iets van uw werkgever of uzelf zijn. Op deze manier ontdekt u snel wie de leidende rol in de discussie neemt en wie de volgers zijn en wie met effectieve en efficiente oplossingen komt. Monitoor de discussie online en nodig de beste kandidaat uit voor een gesprek. Zie het als een soort ‘reclamepitch.’

Competitie
Gooi er een competitief element in: ga met uw kandidaat een dagje golfen, surfen, zeilen. Ook van de sportkwaliteiten van de kandidaat kunt u veel aflezen. Creëer een ontspannen setting waarin u en de kandidaat vrijuit kunnen praten.

Onverwachte vragen
Stel onverwachte vragen. Het kan soms misschien vervelend geïncasseerd worden, maar het houdt uw kandidaat scherp en test of de kandidaat kan anticiperen op onverwachte situaties: stel soms eens een gekke, prikkelende of onverwachte vraag. Houd het binnen de wettelijke perken en bedenk ook van tevoren goed wat u precies wil achterhalen met de vraag: hoe goed kan iemand met stress omgaan, wat zou deze persoon doen in een bepaalde situatie, wat is het referentiekader van de kandidaat?

Stel de vraag dus niet alleen om uw kandidaat te plagen.

Heeft u zelf tips of aanmerkingen over dit artikel? Mail naar post@werkstudent.nl!

Vind op onderwerp