5 tips die je helpen om je te profileren op de arbeidsmarkt

5 tips die je helpen om je te profileren op de arbeidsmarkt

1. Ken je sterktes 2. Doe iets extra's of anders 3. Neem solliciteren serieus 4. Wees redelijk 5. Maak verwachtingen waar. 1. Ken je sterktes
Als je gaat solliciteren moet je weten wat je uitmuntende kwaliteiten zijn en hier reclame voor durven te maken. Laat door middel van een portfolio, blog of andere social networks zien waarom je ergens goed in bent. Bijvoorbeeld door je kennis te delen, een geïnformeerde opinie te geven of je werk te laten zien. Durf ook te zeggen waar je voor staat en waar je goed in bent, dit komt zelfverzekerd over. In een sollicitatiebrief mag je ook best een statement maken over je vaardigheden. Waak wel voor over-the-top zelfverzekerdheid: wordt niet bijdehand en doe geen aannames, maar benoem kansen en mogelijkheden die je ziet binnen het bedrijf. Vertaal je sterktes naar directe voordelen voor een werkgever.

2. Doe iets extra's of anders

Wees nooit afwachtend in je zoekgedrag als werkzoekende. Een goede baan wordt dan voor je neus weggekaapt. Het gaat er om dat je net dat ene stapje extra zet voor een werkgever. Doe iets wat een andere kandidaat waarschijnlijk niet doet: ga spontaan langs het bedrijf om het te leren kennen, bel voorafgaand aan het digitale solliciteren om verder te informeren of leg direct via diverse social networks contact met mensen binnen het bedrijf. Onderzoek reclamecampagnes, jaarverslagen en persberichten van het bedrijf. Richt je brief echt op de behoeften van het bedrijf in plaats van te omschrijven wat je zelf allemaal leuk vindt. Nog sterker: noem concreet wat je kan betekenen voor de werkgever! Wees creatief: giet je portfolio eens in een andere vorm, zoals een filmpje. Zoek alles tot op de bodem uit en je hebt meer kans om verkozen te worden voor een functie.

3. Neem solliciteren serieus

Soms weet je niet half hoeveel effect je presentatie heeft en hoeveel dit bepaalt of je wel of niet afgewezen wordt voor een functie. Met een slechte sollicitatiebriefbrief of slordige presentatie in je CV hoef je echt niet meer aan te komen als er nog honderden andere kandidaten voor die ene baan in de rij staan. In je CV of brief mijd je daarom beter slordigheden, popi jopie taal of dooddoeners en algemene clichés. Wend je social networks op een positieve manier aan, om jezelf te profileren. Waak voor het schrijven van negatieve berichten, het plaatsen van partyfoto’s en andere gekkigheid waarmee je je imago op het spel zet. In het digitale tijdperk kan bijna iedereen met je meelezen, dus ook je potentiële toekomstige werkgever. Wees niet naïef!

4. Wees redelijk

Aantrekkende markt of niet, als sollicitant zit je meestal nog in een underdog positie.
Een werkgever heeft het voor het kiezen in de huidige markt waar iedereen staat de springen om leuk werk. Heb niet teveel noten op je zang, zeker niet al starter of student.
Begin niet over salaris, doorgroeimogelijkheden of arbeidsvoorwaarden tijdens je eerste gesprek. De buit is dan nog niet binnen! Laat de werkgever de eerste aanzet geven voor een salarisvoorstel. Krijg je tijdens het tweede gesprek een salarisvoorstel waar je niet helemaal blij mee bent, wijs dit dan niet gelijk af. Onderzoek wat marktconform is, of bekijk wat er op de korte of lange termijn mogelijk is qua salarisverhoging. Als je je voldoende kunt bewijzen is dit meestal wel bespreekbaar. Laat de inhoud van de functie en de mogelijkheden zwaarder wegen dan het salaris. These are tough times!

5. Maak verwachtingen waar

Bouw je eenmaal aan een netwerk en heb je jezelf aardig weten te profileren op de markt, dan is 't tijd om de deal te maken! Ook bij De Werkstudent krijgen we regelmatig geïnteresseerde kandidaten over de vloer die willen reageren op een vacature, maar vervolgens daarna nooit meer iets laten horen. Haak je af om een bepaalde reden, communiceer dit dan. Ben je nog wel geïnteresseerd, laat een werkgever of recruiter dan niet te lang wachten. Niet komen opdagen voor een sollicitatiegesprek of half werk doen voor je presentatie is niet acceptabel. Hiermee creëer je een negatief en onbetrouwbaar imago.

Vind op onderwerp