5 Manieren waarop studenten geld mislopen
Dat studenten een hoop geldposten hebben, dat zal niemand in twijfel trekken. En dat ze soms wat onverantwoord met geld kunnen omgaan, misschien ook niet. Maar dat veel studenten ook een dief van eigen portemonnee kunnen zijn, dat verwachten niet veel. 5 manieren waarop studenten geld mislopen.
T-biljet niet invullen
Uit onderzoek blijkt dat lang niet alle studenten hun aangifte invullen, wat de Nederlandse schatkist jaarlijks zo’n 50 miljoen oplevert. Studenten kunnen er zomaar een paar honderd euro aan overhouden, om maar niet te spreken over bijzondere aftrekposten zoals studiekosten, studiereizen, etc.
Ov jaarkaart te laat inleveren of niet op tijd stopzetten
Veel studenten vergeten hun OV-jaarkaart in te leveren om moment van afbreking of voltooiing van hun studie. Dat kost ze boven de 60 euro voor een halve maand te laat inleveren.
Ook als je een dag te laat inlevert, gaat dit bedrag op.
Lever daarom uiterlijk op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op studiefinanciering, je OV-jaarkaart in.
Teveel verdienen
Ook als je een goed betaalde bijbaan hebt, kan dit je aan het einde van het jaar duur komen te staan. Je mag naast je studie een maximaal bedrag verdienen. Kom je boven de € 13.215,83 in 2009, zet dan op tijd (voordat je de grens bereikt) je studiefinanciering stop! Je moet het bedrag wat erboven komt, anders gewoon weer uit eigen zak terugbetalen.
Niet alle toeslagen aanvragen
Er zijn veel toeslagen waar je recht op kan hebben als student, maar ook als je niet meer studeert. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, etc. Wil je weten waar jij recht op hebt? Kijk dan hier:
www.berekenuwrecht.nl
Vergelijk leveranciers van diensten en producten
Veel studenten vergelijken telefoonabonnementen
en gebruiken kieskeurig.nl wanneer ze de nieuwste gadgets kopen, maar kijken niet of nauwelijks om naar hun energieleverancier of zorginstelling.
Kijk en vergelijk om te zien of je ook goedkoper uit kan zijn:
Vind op onderwerp