15 Tips voor het onderhandelen over salaris

15 Tips voor het onderhandelen over salaris

Of het economisch gezien nu goede of slechte tijden zijn, soms moet je zelf opkomen voor hetgeen wat je wil. Voor sommigen is dat een hoger salaris. Hoe creëer je een goede onderhandelingspositie? - Denk eerst na over de reden dan je salarisverhoging wilt of in het geval van een nieuwe baan: welk uitgangspunt je kiest voor jouw gewenste salaris. Je moet je werkgever zien te overtuigen, dus is het belangrijk dat je goede argumenten bedenkt, zoals waardevolle werkervaring, prestaties, opleiding of andere pluspunten.


- Bedenk waar je eventueel consessies in wil doen tijdens de onderhandeling. Je kunt vaak niet alles hebben. Denk aan: veel vakantiedagen, auto van de zaak, pensioen, flexibel werken. Kijk dus niet alleen naar geld maar naar het totaalplaatje.


- Behandel een salarisgesprek of salarisonderhandeling als een echt sollicitatiegesprek: kleed je netjes en bereid je voor. Houd bij een huidige functie informatie bij die positief zou kunnen bijdragen aan de onderhandeling voor jou.


- Over voorbereiding gesproken: verken je marktwaarde via verschillende salaris vergelijkingssites. Je kunt zo zien wat marktconform is binnen jouw beroepsgroep met het aantal jaar ervaring dat je hebt.


- Startsalaris onderhandelen? Neem de beloningsstructuur (bijvoorbeeld via de CAO van de branche) van je toekomstige werkgever onder de loep.


- Het onderhandelen: laat een werkgever het eerste voorstel doen.


- Reageer terughoudend: wijs een voorstel niet te snel af maar zet niet te hoog in. Bespreek het bedrag wat je in je hoofd hebt waar door de werkgever nog op af valt af te dingen. Begin dus niet te laag, want dan kom je er bekaaid van af.


- Beargumenteer het gezamenlijke belang om een salaris vast te stellen dat voor beide partijen aanvaardbaar is. Gebruik het woord 'wij' in plaats van 'ik.'


- Veel werknemers vinden het moeilijk om naar een salarisverhoging of een hoger salaris te vragen omdat ze medelijden hebben met de werkgever. Niet doen! Streef een eerlijke beloning na die in verhouding staat tot je prestaties. Bovendien betaalt de werkgever je salaris meestal niet uit eigen zak. Business is business!


- Teken geen contract en begin niet al met werken in de functie tot je een overeenkomst hebt over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hiermee verzwak je je onderhandelingspositie.


- Als er op korte termijn geen hoger salaris of salarisverhoging mogelijk is, bespreek dan de groeimogelijkheden met een stijgend salaris op langere termijn. Wellicht is de werkgever bereid bij bepaalde prestaties het salarisgesprek weer aan te gaan. Je kunt zelfs afspraken maken over de volgende mogelijkheid tot een salarisverhoging.


- Leg niet al je onderhandelingskaarten gelijk op tafel, houd ruimte voor onderhandeling.


- Houd de zakelijke relatie zakelijk. Doe geen dreigementen over je vertrek of negatieve uitlatingen. Dit kan later tegen je werken.


- Voordat je akkoord gaat: slaap er nog een nachtje over!


- Laat alles schriftelijk vastleggen!

Vind op onderwerp