1001 Sollicitatievragen: sterktes en zwaktes
Het is misschien wel de meest lastige vraag die je kunt krijgen in een sollicitatiegesprek.
Wat zijn je grootste zwaktes?
Het zal ons verbazen als je deze vraag in een sollicitatiegesprek nooit voor je kiezen krijgt.
Anderzijds, weet jij wat je wat je grootste 'sterktes' zijn?
Pittige vragen waarbij je iets over jezelf bloot moet geven maar met een handig antwoord kan je een mooie brug slaan naar de vereisten van een vacature.
Overzicht 1001 sollicitatievragen
Waarom wordt er gevraagd naar je zwakke en/of sterke punten?
Als werkgever/recruiter wil iemand natuurlijk graag weten wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft. Hij of zij wil achterhalen of je de juiste match bent met het bedrijf. Het bedrijf heeft een aantal belangrijke eisen voor een kandidaat.
Met de sterkte/zwakte vraag wil de recruiter/werkgever er achter komen of je eerder zwakke punten van jezelf bent tegengekomen. En nog belangrijker wat je met deze zwakke punten hebt gedaan en hoe je ze hebt willen verbeteren.
In de zogeheten sterke punten zoekt de recruiter vooral punten die aansluiten bij het profiel van het bedrijf.
Waarin ben je goed of benoem je sterke punten.
Probeer bij het noemen van je sterke punten (afhankelijk van hoeveel punten worden gevraagd) enkele punten te noemen die ook het bedrijf benadrukt in de vacature.
Praat echter niet de recruiter naar de mond door een sterkte te noemen die je helemaal niet bezit. Een beetje bluffen wordt meestal wel geaccepteerd.
Als je geen van de sterktes bezit die in de vacature nadrukkelijk gevraagd worden, is het ook hoog tijd om je af te vragen of je wel de juiste kandidaat bent voor de functie.
Je werk zal er in ieder geval niet leuker door worden als je wel wordt aangenomen.
Wat is jouw grootste zwakte of wat zijn jouw slechte eigenschappen?
Bij het noemen van je zwaktes moet je iets tactvoller te werk gaan. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een ongelooflijke hork bent of dat je absoluut niet met mensen kan omgaan. Hiermee zet je jezelf niet in een positief daglicht, ook al ben je misschien nog zo eerlijk.
Buig je zwakte om naar een sterkte
Kies bij het noemen van een zwakte een punt dat je zou kunnen ombuigen/afzwakken. Nog beter is het om aan te geven hoe je met je eigen zwaktes omgaat en hoe je ze probeert te voorkomen.
Bij zowel het noemen van je sterktes als zwaktes geldt: licht je verhaal goed toe!
Noem concrete voorbeelden om je verhaal te ondersteunen, (STAR-methode: situatie, taak, actie, resultaat).
Beschrijf goed waarom je ergens goed of minder goed in bent, zo kan de interviewer het beter visualiseren en hoeft hij/zij niet te gissen en de plaatjes zelf in te kleuren.
Voorbeeld: Noem eens twee sterktes en twee zwaktes van jezelf?
Sterkte punten:
- Ik heb een gespecialiseerde vakkennis op het gebied van....(geef voorbeelden). Bij mijn vorige werkgever heb ik diverse trainingen gevolgd en heb ik mijn vaardigheden op dit gebied tot een hoog niveau ontwikkeld.
- Ik ben erg sociaal. Ik leg makkelijk contacten en kan me goed aanpassen aanverschillende communicatiestijlen van mensen. Zo heb ik in mijn vorige functie succesvol diverse networkborrels georganiseerd. Deze borrel groeide steeds meer uit tot een groot event, mede doordat ik zoveel contacten heb gelegd en het netwerk goed wist uit te breiden.
Zwakte punten:
- Ik ben soms geneigd teveel werk uit te voeren omdat ik iets graag goed en zorgvuldig wil doen. Ik heb in mijn vorige functies geleerd meer te delegeren en ook gebruik te maken van de expertise van anderen.
- Ook heb ik soms problemen met plannen. Om het overzicht te houden, maak ik nu altijd een weekplanning maar ook een korte to-do lijst van hoge prioriteiten. Zo dwing ik mezelf in mijn hoofd het lijstje af te maken en weet ik goed het overzicht te houden. Dit heeft me efficiënter en effectiever leren werken.
Tips voor antwoorden bij lastige sollicitatievragen is je LinkedIn profiel sollicitatie-proof?
Vind op onderwerp