10 manieren waarop recruiters naar je CV kijken
Altijd al willen weten wat recruiters over je CV zeggen wanneer je er zelf niet bij bent? Wat de beslismomenten zijn waarop je CV de eerste ronde wel of niet overleeft? Kruip in de huid van een recruiter en maak een uitmuntend CV met deze 10 tips.
1. Recruiters hebben een hekel aan slordigheden. Als er iets is waar je CV op af valt, is het wel een dikke vette slordigheidsfout. Foutieve spelling, rare e-mailadressen, een onoverzichtelijke indeling, dit is slechts het topje van de ijsberg van de meest gemaakte fouten. Een CV moet eruit zien alsof er moeite voor gedaan is, anders belandt het rechtstreeks in de prullenbak.
2. Recruiters zijn allergisch voor cliché oneliners en standaard zinnen.
Ze krijgen bijvoorbeeld jeuk bij woorden als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’, of ‘een echte aanpakker’ De woorden zijn nietszeggend als je ze niet uitlegt. Doe je research en benoem precies wat je aanspreekt aan een specifieke functie. Anders is het ‘exit’ met je CV.
3. Grote kans dat recruiters ook je online profielen checken. Of je dit nu een prettig idee vindt of niet, recruiters zullen je vaak nog even nachecken op internet. Om te zien of jouw gegevens in een CV overeenkomen met je ‘ware’ identiteit. Wees niet naïef door te denken dat jouw gegevens niet vindbaar meer zijn. Benut juist je online aanwezigheid door je professioneel te gedragen en je netwerkmogelijkheden te optimaliseren.
4. Recruiters prikken door ‘gepimpte’ functietitels en verzonnen werkervaring heen.Een kassamedewerker die eigenlijk ook managementtaken heeft, een administratief medewerker die ook andere collega’s aanstuurt, in de praktijk kan het zo zijn dat je meer taken op je neemt dan in je functieprofiel staat omschreven. Echter, probeer je functie niet als hoger te verkopen dan waar je daadwerkelijk voor aangenomen en voor betaald werd. Recruiters prikken hier namelijk snel doorheen en hiermee loopt je kans op een sollicitatiegesprek in de soep. Verzin ook geen werkervaring en probeer al zeker geen positieve draai te geven aan een uitleg over een functie waar je ontslagen bent. Laat dit soort toelichtingen achterwege en bereid je liever voor op een goede uitleg tijdens een sollicitatiegesprek.
5. Recruiters krijgen honderden, misschien wel duizenden CV’s voor een vacature. Kortom: jouw CV moet eruit springen, dan wel niet KNALLEN om echt op te vallen. Dan bedoelen we niet in vorm of kleur, want dat moet je niet teveel overtrekken. Maar wel in inhoud. Een goed CV bevat overtuigende keywords die jouw krachtig neerzetten als de medewerker waar een werkgever al jaren over droomt en om staat te springen!
6. Recruiters beoordelen op uiterlijk als je een foto toevoegt. Als je een foto aan je CV toevoegt, wees er dan ook bewust van dat een recruiter je (al dan niet bewust) op uiterlijk kan beoordelen. Overweeg of je foto van belang is bij het uitoefenen van een functie. Vaak is dit alleen het geval bij functies waarin je contact met klanten hebt en een representatief voorkomen inherent is aan de baan.
7. Recruiters gebruiken hun ‘gut feeling’ Als een recruiter een nieuwe collega voor het eigen of een ander bedrijf moet vinden, willen ze een goed gevoel hebben bij de kandidaat die ze voor zich hebben. Meestal gaan ze dus af op eerste indruk, bij het CV en een gesprek. Niet altijd kunnen ze specifiek benoemen waarom die kandidaat wel of niet zou passen bij de functie, het is vaak intuïtie die de doorslag geeft. Zorg in ieder geval dat je voorbereid bent, je jezelf goed kunt ‘verkopen’ en geef eerlijk maar onderbouwd antwoord op lastige vragen. Meer kun je niet doen.
8. Recruiters willen weten met wie ze te maken hebben. Geef je onduidelijke of meerdere telefoonnummers op, is aan je naam niet af te lezen wat je geslacht is, of heb je helemaal geen voornaam en telefoongegevens vermeld, dan vinden recruiters dit vaak erg vervelend. Ze weten niet met wie ze te maken hebben en weten ook niet hoe ze je moeten aanspreken mochten ze je willen bellen of e-mailen of willen nagaan op internet. Terwijl jij juist alles weet van het bedrijf en de vacature waarop je reageert. Geef daarom duidelijk aan hoe men je kan bereiken en met welke gegevens.
9. Recruiters willen weten wat je gepresteerd hebt. Veel kandidaten schrijven plichtmatig een riedel met taken onder hun functietitel op in het CV. Van dagelijkse kopieerklusjes tot vergaderingen. Wat doet er echt toe volgens recruiters? Je prestaties. En dan liefst ook nog concreet en meetbaar. Hapklaar en na te gaan dus! Richt je je op je toegevoegde waarde van de functies die je vervuld hebt, dan wordt dit gegarandeerd het hoogtepunt in je CV! Heb je goede referenties, zet deze er dan ook zeker bij!
10. Recruiters willen bovenal een CV zien dat aansluit op de vacature. Vaak worden kandidaten aangemoedigd om toch te reageren op een vacature als ze niet volledig aan de vacature-eisen voldoen. We willen je zeker niet ontmoedigen om te reageren op een pittige vacature. Bedenk wel, sommige eisen zijn een must! Staat er in een vacature duidelijk aangegeven dat je niet kan reageren als je niet voldoet aan de minimale eisen, doe dit dan niet. Je neemt kostbare tijd van de recruiter in beslag en het loopt nergens op uit. Kortom: wees je bewust of je daadwerkelijk geschikt bent en stem je CV hierop af. Zodat een werkgever jouw CV gelijk relevant en interessant vindt!
Heb je vragen of wil je jouw CV laten bekijken door een van onze recruiters?
Neem gerust contact met ons op!
Vind op onderwerp